JAV neigia esančios susijusios su Irano laivą apgadinusiu sprogimu Raudonojoje jūroje

JAV kariškiai nėra susiję su incidentu Raudonojoje jūroje, per kurį buvo apgadintas su Irano vėliava plaukiojantis laivas „Saviz“, antradienį sakė Pentagono atstovė Jessica McNulty.

Irano žiniasklaida paskelbė nuotraukų, kuriose matyti virš nukentėjusio laivo kylančios liepsnos ir dūmai. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Irano žiniasklaida paskelbė nuotraukų, kuriose matyti virš nukentėjusio laivo kylančios liepsnos ir dūmai. (Asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2021, 8:14 AM, atnaujinta Apr 7, 2021, 10:09 AM

Dienraštis „The New York Times“ anksčiau antradienį citavo neįvardytą JAV pareigūną, sakiusį, kad Izraelis informavo Vašingtoną, jog jo pajėgos atakavo Irano kariuomenės laivą 7 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Irano islamo revoliucinė gvardija per socialinius tinklus nurodė, kad „Saviz“ prieš kurį laiką buvo pasiųstas į Raudonąją jūrą kovoti su piratavimu. Revoliucinės gvardijos kontroliuojama naujienų agentūra „Tasnim“ pranešė, kad laivas buvo apgadintas sprogus prie jo korpuso pritvirtintai minai.

Irano žiniasklaida paskelbė nuotraukų, kuriose matyti virš nukentėjusio laivo kylančios liepsnos ir dūmai, bet kol kas nežinomas padarytos žalos mastas, taip pat nebuvo paskelbta, ar nukentėjo žmonių.

„Galime patvirtinti, kad jokios JAV pajėgos su šiuo incidentu nėra susijusios, – J. McNulty citavo leidinys „The Hill“. – Neturime jokios papildomos informacijos, kurią galėtume pateikti.“

Dienraštis „The Wall Street Journal“ pranešė, kad Irano pareigūnai patvirtino žinią apie laivo užpuolimą. Keliama prielaida, kad tai padarė Izraelio pajėgos.

„The New York Times“ šaltinis sakė, kad izraeliečiai informavo, jog ši ataka yra atpildas už ankstesnes Irano atakas prieš Izraelio laivus ir kad „Saviz“ korpusas buvo pažeistas žemiau vaterlinijos.

Laivas buvo atakuotas Irano ir galingųjų šalių atstovams antradienį Vienoje susitikus pirmųjų derybų dėl galimo JAV sugrįžimo į 2015 metų sutartį dėl Teherano branduolinės programos.

„Saviz“ jau ne vienus metus stovi nuleidęs inkarą Raudonojoje jūroje. Laivas, oficialiai priklausantis bendrovei „Islamic Republic of Iran Shipping Lines“, ten atplaukė 2016 metų pabaigoje ir nuo laiko stovėjo prie Dahlako salyno. Tikėtina, kad pro šalį plaukiantys Irano laivai atgabendavo į „Saviz“ atsargų ir pakeisdavo jo įgulų narius.

Anksčiau naujienų agentūros AP gautoje Saudo Arabijos kariuomenės surinktoje medžiagoje esama nuotraukų, kuriose matyti laive esantys slepiamosios spalvos kariškas uniformas vilkintys žmonės, taip pat mažesni laiveliai, galintys gabenti krovinius į Jemeno pakrantę. Ant laivo taip pat matyti įvairios antenos, kurios, anot Rijado, atrodo neįprastos paprastam komerciniam prekiniam laivui, todėl tikėtina, kad „Saviz“ naudojamas elektroninei žvalgybai. Kai kuriose nuotraukose matyti, kad laive esama sumontuotų kulkosvaidžių.

Vašingtone įsikūręs Artimųjų Rytų politikos institutas apibūdina „Saviz“ kaip „iraniečių plaukiojančią bazę“ šiame regione, atliekančią žvalgybos ir Irano revoliucinės gvardijos ginkluotės tarpinio sandėlio funkciją. Instituto dokumentuose nenurodoma, kuo grindžiamos šios išvados, bet įstaigos analitikai turi prieigą prie Persijos įlankos šalių ir Izraelio kariuomenės šaltinių.

„Saviz“ buvo taikomos tarptautinės sankcijos iki 2015 metų, kai buvo pasirašyta galingųjų šalių sutartis su Teheranu dėl Irano branduolinės programos. Ankstesnio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija vėliau atnaujino Amerikos sankcijas šiam laivui, Vašingtonui vienašališkai pasitraukus iš minėtos sutarties.

2019 metų birželį Saudo Arabija išskraidino iš „Saviz“ vieną sunkiai susirgusį iranietį, Teheranui paprašius pagalbos per Jungtines Tautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.