Mozambike po džihadistų surengtos atakos rasti 12 žmonių nupjautomis galvomis

Mozambiko šiauriniame Palmos mieste po praėjusį mėnesį džihadistų įvykdytų išpuolių buvo rasta 12 kūnų nupjautomis galvomis, gulėjusių prie prie vietos viešbučio, kur anksčiau slėpėsi dešimtys žmonių, penktadienį pranešė šaltiniai kariuomenėje ir vienoje privačioje apsaugos bendrovėje.

Su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ siejami kovotojai kovo 24 dieną surengė koordinuotas atakas Palmoje.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ siejami kovotojai kovo 24 dieną surengė koordinuotas atakas Palmoje.<br>J.Stacevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2021, 1:49 PM

„Rasta 12 kūnų, visiems žuvusiesiems buvo nupjautos galvos. Ten buvo vienas iš mano pareigūnų“, – naujienų agentūrai AFP sakė privačios apsaugos bendrovės „Dyck Advisory Group“, padedančios Mozambikui malšinti sukilimą, savininkas Lionelis Dyckas.

Su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV) siejami kovotojai kovo 24 dieną surengė koordinuotas atakas Palmoje. Per tuos išpuolius buvo siaubiami pastatai ir žudomi gyventojai, o tūkstančiai žmonių pabėgo į aplinkinius miškus.

Beveik 200 žmonių, daugiausia valstybės tarnautojai ir užsieniečiai, netoliese dirbę prie dujų gavybos projekto, kelias dienas slėpėsi viešbutyje „Amarula Palma“.

Makabrišką radinį, apie kurį pirma trečiadienį pranešė Mozambiko valstybinė televizija TVM, vėliau patvirtino ir kariuomenės vadas Chongo Vidigalis.

Pastangoms susigrąžinti Palmos kontrolę vadovaujantis Ch. Vidigalis ketvirtadienį sakė TVM, jog bus pasiųsta teismo ekspertų komanda aukoms ekshumuoti ir atpažinti.

„Prie šio uždavinio dirbama, bet nežinau, kada atvyks teismo ekspertų komanda“, – pažymėjo vadas.

Išpuolis Palmoje eskalavo smurtinį sukilimą, nuo 2017 metų sėjantį chaosą Mozambiko dujų turtingoje Kabo Delgado provincijoje.

Paskaičiuota, kad smurtas pareikalavo jau daugiau nei 2 600 gyvybių ir privertė per 750 tūkst. žmonių palikti savo namus.

Remiantis preliminariomis vyriausybės ataskaitomis, per vėliausią ataką žuvo dar dešimtys asmenų, tarp jų – po vieną Jungtinės Karalystės ir Pietų Afrikos Respublikos pilietį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?