Nigerijoje teroristai iš „Boko Haram“ grupuotės laiko nelaisvėje apie 10 tūkst. vaikų

Nigerijos islamistinė teroristinė „Boko Haram“ grupuotė pagrobė ir laiko nelaisvėje apie 10 tūkst. vaikų ir paauglių. Tai penktadienį pranešė šalies laikraštis „The Daily Post“, remdamasis Benujės valstijos gubernatoriumi Samueliu Ortomu.

Dvejus pastaruosius metus „Boko Haram“ nariai puldinėja mokyklas, grobia moksleivius ir laiko juos savo stovyklose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Dvejus pastaruosius metus „Boko Haram“ nariai puldinėja mokyklas, grobia moksleivius ir laiko juos savo stovyklose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2021, 12:20 PM, atnaujinta Apr 16, 2021, 12:21 PM

„Smogikų iš „Boko Haram“ rankose tebėra apie 10 tūkst. berniukų ir mergaičių“, – pareiškė regiono vadovas per Nigerijos žurnalistų sąjungos surengtą spaudos konferenciją. Pasak gubernatoriaus, islamistai „diegia vaikams ir paaugliams karingojo fundamentalizmo idėjas“.

Dvejus pastaruosius metus „Boko Haram“ nariai puldinėja mokyklas, grobia moksleivius ir laiko juos savo stovyklose. Jie taip pat atima vaikus iš tėvų, užpuolę kaimus ir gyvenvietes. Pasak JT atstovų, islamistai mėgina sudaryti iš paauglių ir net vaikų specialius dalinius kovai su vyriausybės pajėgomis.

Islamistinė „Boko Haram“ organizacija atsirado Nigerijos šiaurėje 2002 metais, jos istorine baze laikomas Maiduguris – Borno valstijos administracinis centras. Ji užsibrėžė tikslą užgrobti valdžią šioje Afrikos šalyje. Nuo 2009 metų „Boko Haram“ ėmėsi aktyvių teroristinių veiksmų. 2015 metais organizacija paskelbė prisijungusi prie „Islamo valstybės“. Tais pačiais metais Nigerijos ginkluotosios pajėgos smogė skaudų smūgį „Boko Haram“, jos kontroliuojama teritorija smarkiai sumažėjo. Atsakydami į tai smogikai ėmė steigti savo bazes ir kaimyninėse šalyse.

JT duomenimis, per pastarąjį dešimtmetį vien tik Nigerijoje „Boko Haram“ aukomis tapo 35 tūkstančiai žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.