Izraelio smūgių Gazos Ruože aukų skaičius viršijo 100 „Hamas“ paleido į vidurio Izraelį dar apie 100 raketų

Gazos Ruože jau daugiau kaip 100 palestiniečių žuvo per pastarąsias keturias dienas besitęsiantį karinį konfliktą su Izraeliu, ketvirtadienį pranešė pareigūnai blokuojamame pajūrio anklave.

Tarp palestiniečių ir Izraelio tęsiasi kruvinos kovos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Tarp palestiniečių ir Izraelio tęsiasi kruvinos kovos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio ir palestiniečių konfliktas pastarosiomis savaitėmis pareikalavo daug aukų. Musulmonų pasaulį ypač įsiutino žydų pareigūnų veiksmai vienoje švenčiausių islamo vietų – Al Aksos mečetėje Jeruzalėje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Izraelio ir palestiniečių konfliktas pastarosiomis savaitėmis pareikalavo daug aukų. Musulmonų pasaulį ypač įsiutino žydų pareigūnų veiksmai vienoje švenčiausių islamo vietų – Al Aksos mečetėje Jeruzalėje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 13, 2021, 1:30 PM, atnaujinta May 13, 2021, 11:03 PM

Kaip nurodo islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, nuo pirmadienio anklave žuvo 103 žmonės, įskaitant 27 vaikus ir 11 moterų, o dar 580 žmonių buvo sužeisti.

Izraelyje per tą patį laikotarpį žuvo septyni žmonės, įskaitant šešiametį, į kurio šeimos namą pataikė iš Gazos Ruožo paleista raketa.

Anksčiau ketvirtadienį izraeliečių kariškiai pranešė, kad jų „naikintuvai smogė vienam teroro organizacijos „Hamas“ žvalgybos būstinės kariniam kompleksui“.

„Komplekse smūgio metu buvo dešimtys „Hamas“ veikėjų“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Vėliau dešimtys raketų buvo paleistos iš anklavo į Izraelio pietinius pajūrio miestus Ašdodą ir Aškeloną. Kai kurios raketos krito netoli Ben Guriono tarptautinio oro uosto vidurio Izraelyje – pagrindinio šalies oro susisiekimo centro.

Visi atvykstantys keleiviniai reisai anksčiau ketvirtadienį buvo nukreipti į Ramono oro uostą.

Gazos Ruože esantys naujienų agentūros AFP fotografai sakė, kad žmonės evakuojasi iš savo namų anklavo šiaurės rytinėje dalyje dėl galimų Izraelio atakų. Tuo metu „Hamas“ pagrasino „galingu atsaku“, jeigu į Gazos Ruožą įsiveržtų Izraelio sausumos pajėgos.

Izraelis didina pastiprinimą saugumo pajėgoms, kad numalšintų vidaus smurtą

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas ketvirtadienį paskelbė įsakymą dėl saugumo pajėgų „masiško pastiprinimo“, siekiant padėti suvaldyti kruvinus vidaus neramumus, sukrėtusius mišrias žydų ir arabų bendruomenes visoje šalyje.

„Esame ekstremalioje situacijoje dėl nacionalinio smurto, todėl dabar reikia masiško pajėgų pastiprinimo, ir jos turi būti nedelsiant išsiųstos užtikrinti įstatymų ir tvarkos“, – sakė jis.

Jis nurodė, kad tos pajėgos bus Izraelio pasienio policijos, daugiausia veikiančios okupuotame Vakarų Krante, rezervistai.

„Hamas“ paleido į vidurio Izraelį dar apie 100 raketų

Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ į centrinius Izraelio rajonus ir Beer Ševos miestą paleido dar apie 100 raketų, ketvirtadienį pranešė dienraštis „The Times of Israel“.

Per šias atakas buvo nesunkiai sužeisti du žmonės Kirjat Gato mieste.

Oro erdvės gynybos sistema „Iron Dome“ virš Tel Avivo numušė iki 10 raketų. Viena iš raketų sprogo miesto automobilių stovėjimo aikštelėje ir padarė žalos.

„Hamas“ pareiškė, jog atakos buvo surengtos, Izraeliui nukovus virtinę judėjimo vadų Gazos Ruože.

„The Times of Israel“ žiniomis, „Hamas“ kovotojai tvirtina dabar naudojantys naujo tipo raketas, galinčias pasiekti bet kurią vietovę Izraelyje.

„Sakome priešui: jūsų oro uostai, kiekvienas vieta nuo Palestinos šiaurės iki pietų yra pasiekiama mūsų raketoms“, – citavo leidinys „Hamas“ sukarinto sparno atstovą Abu Obeidą.

Jis taip pat „Hamas“ sukarintos grupės vado Mohammedo Deifo vardu paragino „tarptautines oro linijų bendroves nedelsiant nutraukti skrydžius į bet kurį okupuotos Palestinos oro uostą“.

Anksčiau kovotojai pradėjo rengti raketų atakas iš Gazos Ruožo, siekdami palaikyti palestiniečių demonstrantus Jeruzalėje. Neramumus pakurstė Izraelio teismo sprendimas, kad kelios palestiniečių šeimos turi būti iškeldintos iš aneksuotos Rytų Jeruzalės rajono Šeich Džaros.

Pasak Izraelio kariuomenės, per pastarąsias tris dienas „Hamas“ į Izraelį paleido daugiau nei 1 500 raketų. Kariškiai patikslino, kad apie 350 šių raketų nepasiekė žydų valstybės teritorijos, o dar šimtus numušė sistema „Iron Dome“.

Izraelio gynybos pajėgos savo ruožtu smogė daugiau nei 600 taikinių Gazos Ruože.

Paaštrėjus padėčiai Gazos Ruože žuvo jau 83 palestiniečiai, dar 487 nukentėjo. Per raketų atakas iš palestiniečių anklavo žuvo mažiausiai septyni izraeliečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.