Proiranietiški kovotojai po JAV antskrydžių atakavo amerikiečių bazę Sirijoje

Sirijos rytuose proiranietiškos sukarintos grupuotės po JAV aviacijos smūgių Irake ir Sirijoje pirmadienį susišaudė su amerikiečių koalicija, pranešė Sirijos karą stebinti organizacija ir pati koalicija.

JAV pajėgos Rytų Sirijoje „atakuotos raketomis“, bet aukų nėra, o koalicijos kariai atsakė „artilerijos ugnimi raketų leidimo pozicijoms“. (Asociatyvi nuotr,)<br>US Army/Cover-Images.com/Scanpix nuotr.
JAV pajėgos Rytų Sirijoje „atakuotos raketomis“, bet aukų nėra, o koalicijos kariai atsakė „artilerijos ugnimi raketų leidimo pozicijoms“. (Asociatyvi nuotr,)<br>US Army/Cover-Images.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 8:15 AM, atnaujinta Jun 29, 2021, 9:00 AM

JAV pajėgos Rytų Sirijoje „atakuotos raketomis“, bet aukų nėra, o koalicijos kariai atsakė „artilerijos ugnimi raketų leidimo pozicijoms“, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė koalicijos atstovas Wayne'as Marotto.

Karą Sirijoje stebinti „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė apie Irano remiamų grupuočių ugnį prieš JAV bazę Sirijos rytuose esančiame Omaro naftos telkinio rajone ir sakė, kad koalicija reaguodama iš artilerijos pabūklų intensyviai apšaudė kovotojų kontroliuojamą Majadino miestą.

Susišaudymas įvyko kelios valandos po JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pareiškimo, kad vėlai sekmadienį suduotais JAV aviacijos smūgiais proiranietiškiems kovotojams Irake ir Sirijoje pasiųsta „griežta žinia“ nebepulti JAV pajėgų Irake.

Šie aviacijos smūgiai yra antra tokio pobūdžio JAV ataka prieš Irano remiamus kovotojus po prezidento Joe Bideno inauguracijos, privertusi nuogąstauti dėl naujos eskalacijos tarp JAV ir Irano, lėtai judant į priekį pastangoms atgaivinti 2015 metų daugiašalį susitarimą su Teheranu dėl jo branduolinės programos.

„Šiuo savigynos aktu... siunčiama labai svarbi ir griežta žinia, – lankydamasis Romoje žurnalistams sakė A. Blinkenas. – Tikėčiausi, kad ši žinia... bus išgirsta ir atgrasys nuo tolesnių veiksmų.“

JAV interesai Irake pastaraisiais mėnesiais buvo ne kartą atakuoti. JAV dėl šių atakų kaltina su Iranu susijusias irakiečių grupes.

Irako premjeras Mustafa al Kadhemi minimus aviacijos smūgius pavadino „nepriimtinu Irako suvereniteto ir Irako nacionalinio saugumo pažeidimu“, o Damaskas pasmerkė juos kaip „pažeidimą, nukreiptą prieš abi šias šalis“.

Irako valstybės remiama sukarintų organizacijų koalicija „Hashed al Shaabi“, kuriai priklauso kelios proiranietiškos grupės, paskelbė, kad per antskrydžius al Kaimo regione netoli Sirijos sienos žuvo keturi jos kovotojai.

Pasak „Hashed al Shaabi“, kovotojai ten buvo dislokuoti tam, kad neleistų džihadistams patekti į Iraką. Koalicija paneigė, kad jie dalyvavo kokiuose nors išpuoliuose prieš JAV interesus, ir įspėjo turinti „teisę atsakyti“.

Kai kurios „Hashed al Shaabi“ grupės veikė ir Sirijoje, kur rėmė režimo pajėgas ir gynė Irano interesus.

Pentagonas nurodė, kad JAV kariškiai taikėsi į tris operatyvinius ir ginklų saugojimo objektus: du Sirijoje ir vieną Irake. Pasak atstovo, iš šių objektų, esančių netoli Sirijos ir Irako sienos, kovotojai rengdavo bepiločių orlaivių atakas prieš JAV pajėgas Irake.

„Baisus pažeidimas“

Pentagonas nurodė, kad atakuotais objektais naudojosi ir tokios ginkluotos grupės kaip irakiečių šiitų „Kataeb Hezbollah“ ir „Kataeb Sayyid al Shuhada“.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi SOHR, informaciją gaunanti iš šaltinių tinklo Sirijoje, pranešė, kad per aviacijos smūgius žuvo septyni kovotojai, o dar mažiausiai šeši buvo sužeisti.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pranešė, kad žuvo vienas vaikas, o Užsienio reikalų ministerija reidą pavadino „baisiu Sirijos ir Irako teritorijos neliečiamumo pažeidimu“.

JAV interesai Irake, kur yra dislokuota 2,5 tūkst. tarptautinei kovos su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS) koalicijai priklausančių amerikiečių karių, šiemet buvo atakuoti daugiau kaip 40 kartų.

Didžioji dauguma šių išpuolių buvo prieš logistikos vilkstines nukreipti bombų sprogdinimai, tačiau būta ir apšaudymų raketomis bei dronų su sprogmenimis atakų.

Atsakomybę už kai kurias atakas prisiėmė proiranietiškos frakcijos, norinčios priversti Vašingtoną visiškai išvesti savo pajėgas, tad Bagdadas, sąjungininkais laikantis ir Vašingtoną, ir Teheraną, atsidūrė tarp dviejų ugnių.

Vasario mėnesį per JAV smūgius objektams Sirijos rytuose, kuriais naudojasi Irano remiamos grupuotės, žuvo daugiau kaip 20 kovotojų, nurodo SOHR.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.