Azerbaidžanas Armėnijai perdavė 15 pernai į nelaisvę paimtų armėnų karių

Azerbaidžanas šeštadienį perdavė Armėnijai 15 armėnų karių, paimtų į nelaisvę pernai prasiveržus ginkluotas konfliktui dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, pranešė pareigūnai.

Kautynės dėl Kalnų Karabacho tarp Azerbaidžano ir Armėnijos prasiveržė 2020 metų rugsėjį.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Kautynės dėl Kalnų Karabacho tarp Azerbaidžano ir Armėnijos prasiveržė 2020 metų rugsėjį.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 4, 2021, 12:29 PM, atnaujinta Jul 4, 2021, 12:30 PM

Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija teigė, kad karių perdavimas atliktas vykdant tarpininkaujant Rusijai pasiektą susitarimą ir įvyko po Jerevano sprendimo perduoti Baku užminuotų teritorijų konflikto zonoje žemėlapius.

Kautynės dėl Kalnų Karabacho tarp Azerbaidžano ir Armėnijos prasiveržė 2020 metų rugsėjį. Per šešias savaites ten žuvo daugiau nei 6,5 tūkst. žmonių.

Karas baigėsi lapkritį paliaubomis, pasiektomis tarpininkaujant Rusijai, pagal kurias Jerevanas perleido dešimtmečius kontroliuotas teritorijas Kalnų Karabache ir netoliese.

„Rusijos Federacijos iniciatyva Armėnija perdavė Azerbaidžanui žemėlapius su pažymėtomis 92 tūkst. prieštankinių ir priešpėstinių minų, išdėstytų okupacijos metu Fiuzuli ir Zangelano regionuose“, kurie pernai buvo grąžinti Azerbaidžanui, vietomis“, – pranešė ministerija pranešime.

„Azerbaidžanas Armėnijai perdavė 15 armėnų kilmės asmenų“, – priduriame pranešime.

Vienas aukšto rango Azerbaidžano diplomatas naujienų agentūrai AFP teigė, kad Azerbaidžano kariuomenė sučiupo 15 minėtų karių praėjusių metų gruodį.

Birželį dėl panašaus susitarimo tarp Baku ir Jerevanas derėjosi Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis, JAV ir Europos Sąjungos diplomatai.

Nuo paliaubų paskelbimo Kalnų Karabache ir aplinkiniame regione per minų sprogimus žuvo septyni Azerbaidžano kariai ir 18 civilių, dar 110 buvo sužeisti, praneša Azerbaidžano vyriausybė.

Tiek azerbaidžaniečių, tiek armėnų pajėgos teritorijas minavo per kruviną konfliktą 10-ojo dešimtmečio pradžioje.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas gegužę pareiškė, kad Azerbaidžanas yra pasirengęs taikos deryboms su Armėnija, o vėliau Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas paskelbė, kad dvi buvusios sovietinės valstybės veda diskusijas dėl bendros sienos nustatymo ir demarkacijos.

Etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano žlugus Sovietų Sąjungai, o kilęs konfliktas nusinešė apie 30 tūkst. gyvybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.