Po mūšių su talibais daugiau kaip tūkstantis Afganistano kariškių pasitraukė į Tadžikistano teritoriją

Talibano kovotojai pastarosiomis savaitėmis pradėjo kelis didelio masto puolimus Afganistano šiaurėje, JAV ir tarptautinėms pajėgoms traukiantis iš šalies. Praėjusį mėnesį talibai užėmė pagrindinę perėją į Tadžikistaną.

Talibanas „visiškai užvaldė“ šešis Badachšano provincijos rajonus prie Tadžikistano sienos Afganistano šiaurės rytuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Talibanas „visiškai užvaldė“ šešis Badachšano provincijos rajonus prie Tadžikistano sienos Afganistano šiaurės rytuose.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 5, 2021, 11:22 AM

Pirmadienį Tadžikistano nacionalinio saugumo komitetas paskelbė, kad 1 037 Afganistano vyriausybinių pajėgų kariai po nakties susirėmimų su Talibanu gelbėdamiesi pabėgo į šią posovietinę šalį.

„Atsižvelgiant į geros kaimynystės principą ir laikantis nesikišimo į Afganistano vidaus reikalus pozicijos, Afganistano vyriausybinių pajėgų kariams leista patekti į Tadžikistano teritoriją“, – sakoma Komiteto pareiškime, išplatintame tadžikų valstybinės informacijos agentūros „Khovar“.

Pranešime sakoma, kad Talibanas „visiškai užvaldė“ šešis Badachšano provincijos rajonus prie Tadžikistano sienos Afganistano šiaurės rytuose.

Keli šimtai afganistaniečių karių jau anksčiau buvo perėję Tadžikistano sieną, Talibanui gegužės pradžioje pradėjus puolimus.

Kovotojai užėmė dešimtis Afganistano rajonų, todėl nuogąstaujama, kad Afganistano kariuomenė žlugs, kai JAV ir tarptautinės pajėgos iki rugsėjo visiškai pasitrauks iš šalies.

JAV prezidentas Joe Bidenas nurodė visus JAV karius iš Afganistano išvesti iki 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų, išprovokavusių invaziją į Afganistaną, 20-ųjų metinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.