Tęsiantis talibų puolimui Afganistanas siunčia pajėgas prie sienos

Afganistano pajėgos šeštadienį ruošėsi mėginti atsikovoti vieną svarbią sienos perėją, užgrobtą Talibano per didelio masto puolimą, anot kovotojų, leidusį jiems užimti didžiules teritorijas smurto krečiamoje šalyje.

Vienas Talibano atstovas penktadienį pareiškė, kad jo judėjimas šiuo metu kontroliuoja 85 proc. Afganistano teritorijos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vienas Talibano atstovas penktadienį pareiškė, kad jo judėjimas šiuo metu kontroliuoja 85 proc. Afganistano teritorijos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2021, 3:05 PM

JAV tęsiant savo pajėgų išvedimą iš Afganistano talibai paskelbė, kad jų kovotojai užėmė dvi sienos perėjas ir dabar kontroliuoja pasienio teritorijas nuo Irano iki Kinijos sienos.

Vienas Talibano atstovas penktadienį pareiškė, kad jo judėjimas šiuo metu kontroliuoja 85 proc. Afganistano teritorijos ir apie 250 iš beveik 400 rajonų. Šio pareiškimo nepriklausomi šaltiniai negalėjo patvirtinti, be to, jį ginčija Kabulo vyriausybė.

Tuo metu Pekinas, sukritikavęs Vašingtono sprendimą sparčiai išvesti Amerikos pajėgas, paragino Kinijos piliečius „kiek galima greičiau“ palikti Afganistaną ir jau evakavo 210 žmonių.

Kinijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad toks perspėjimas buvo paskelbtas dėl „sudėtingos ir sunkios vidaus padėties“ Afganistane. Pekinas pridūrė, kad 22 į Kiniją parskraidintiems žmonėms buvo diagnozuota koronaviruso infekcija.

Talibano laimėjimai

Penktadienį Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas naujienų agentūrai AFP sakė, kad kovotojai užėmė prie sienos su Iranu esantį Islam Kalos miestą, taip pat Torgundžio perėją prie sienos su Turkmėnija.

Herato provincijos gubernatoriaus atstovas Jilani Farhadas šeštadienį sakė, kad vyriausybė siunčia naujų pajėgų, kad jos atkovotių Islam Kalos perėją – didžiausią prekybos tranzito punktą tarp Irano ir Afganistano.

„Jie greitai ten bus išsiųsti“, – AFP sakė atstovas.

Afganistano vyriausybė ne kartą tvirtino, kad Talibano laimėjimų strateginė vertė yra menka. Vis dėlto daugelio sienų perėjų ir pajamų iš jose mokamų mokesčių ir muitų perėmimas tikriausiai padės papildyti Talibano iždą.

Pastarosiomis savaitėmis Talibano puolimas šalies šiaurėje privertė didelę dalį vyriausybės pajėgų atsitraukti. Tame regione Kabulas dabar kontroliuoja tik kelias provincijų sostines, kurioms pastiprinimai ir atsargos gali būti siunčiamos tik oru.

Karinės oro pajėgos taip pat patirdavo didelę apkrovą dar prieš talibams pradedant žaibišką puolimą, privertusį vyriausybės pajėgas sprukti iš savo pozicijų Afganistano šiaurėje ir vakaruose. Padėčiai blogėjant spaudimas nedaugeliui Afganistano turimų orlaivių ir pilotų dar labiau padidėjo.

Ketvirtadienį JAV prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad amerikiečių karinė misija Afganistane bus užbaigta rugpjūčio 31 dieną, praėjus beveik 20 metų nuo jos pradžios. Tačiau jis pripažino, kad „itin mažai tikėtina“, jog Kabulas įstengs kontroliuoti visą šalį.

 

„Status quo nėra pasirinkimas, – komentuodamas galimybę palikti Amerikos kontingentą ilgesniam laikui sakė J. Bidenas. – Nesiųsiu dar vienos amerikiečių kartos kariauti į Afganistaną.“

Pasak J. Bideno, Afganistano žmonės turėtų patys spręsti savo ateitį, tačiau prezidentas pripažino, kad ši padėtis atrodo neaiški.

Paklaustas, ar Talibanas neišvengiamai perims valdžią, J. Bidenas atsakė: „Ne.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas