Afganistano pajėgos stengiasi atremti miestus atakuojantį Talibaną JAV papildomai priims tūkstančius afganų pabėgėlių

Pirmadienį Afganistano kariuomenė kovojo su Talibanu, bandydama neleisti sukilėliams perimti pirmo didelio miesto kontrolės po savaitgalį vykusių talibų puolamųjų operacijų provincijų centruose.

Afganistano kariuomenė kovojo su Talibanu, bandydama neleisti sukilėliams perimti pirmo didelio miesto kontrolės po savaitgalį vykusių talibų puolamųjų operacijų provincijų centruose.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Afganistano kariuomenė kovojo su Talibanu, bandydama neleisti sukilėliams perimti pirmo didelio miesto kontrolės po savaitgalį vykusių talibų puolamųjų operacijų provincijų centruose.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 2, 2021, 12:55 PM, atnaujinta Aug 2, 2021, 4:33 PM

Afganistano vyriausybės pajėgos pirmadienį stengėsi neleisti Talibano kovotojams pirmąkart užimti didelį šalies miestą.

Talibai šiuo metu atakuoja mažiausiai tris provincijų sostines – Laškar Ga, Kandaharą ir Heratą. Praeitą savaitgalį vykstant įnirtingoms kautynėms tūkstančiai civilių pabėgo, artėjant kovotojams.

Helmando provincijos sostinėje Laškar ga Talibanas koordinuotai atakavo miesto centrą ir kalėjimą. Keliomis valandomis anksčiau Kabulo vyriausybė paskelbė siunčianti į pagalbą savo pajėgoms šiame mieste šimtus specialiųjų pajėgų narių.

Susirėmimai Afganistane intensyvėjo nuo gegužės pradžios, kovotojams siekiant pasinaudoti palankia padėtimi, kai po beveik 20 metų trukusios kampanijos iš šalies baigiamos išvesti JAV vadovaujamos užsienio pajėgos.

Afganistaniečių saugumo pajėgoms sunkiai sekantis atremti talibų puolimus, prezidentas Ashrafas Ghani pirmadienį apkaltino Vašingtoną dėl šalyje šlyjančios saugumo padėties.

„Mūsų dabartinės padėties priežastis – kad šis sprendimas buvo priimtas staiga“, – parlamentui sakė A. Ghani, turėdamas galvoje užsienio pajėgų išvedimą.

A. Ghani sakė perspėjęs Vašingtoną, kad išvedimas sukels „padarinių“.

Tuo metu Jungtinės Valstijos paskelbė priimsiančios dar tūkstančius afganistaniečių pabėgėlių, visoje šalyje intensyvėjant smurtui.

„Atsižvelgdama į padidėjusį Talibano smurto lygį, JAV vyriausybė stengiasi tam tikriems afganams, įskaitant tuos, kurie dirbo su Jungtinėmis Valstijomis, suteikti galimybę kaip pabėgėliams persikelti į JAV“, – sakoma Valstybės departamento pranešime.

Vašingtonas jau anksčiau pradėjo evakuoti tūkstančius vertėjų, pastaruosius du dešimtmečius bendradarbiavusių su amerikiečių pajėgomis ir diplomatinėmis tarnybomis, bei jų šeimų narių.

„Paralyžiuotas gyvenimas“

Pietų Afganistane kautynės praeitą naktį tęsėsi Laškar Ga, bet Afganistano pajėgoms pavyko atremti naują Talibano puolimą.

„Afganistaniečių sausumos pajėgų ir aviacijos smūgiais ataka buvo atremta“, – sakė kariškiai Helmande.

Tačiau gyventoja Hawa Malalai perspėjo, kad mieste plečiasi krizė. „Vyksta kautynės, dingsta elektra, sergantys žmonės ligoninėje, telekomunikacijų tinklai neveikia. Nėra jokių vaistų; vaistinės uždarytos“, – skundėsi ji.

Labdaringa medicinos organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF) nurodė, kad Laškar Ga mieste daugėja aukų.

„Nesiliauja šaudymas, aviacijos smūgiai ir apšaudymas iš minosvaidžių tankiai apgyventuose rajonuose. Namai bombarduojami; daug žmonių sunkiai sužeisti“, – sakoma MSF koordinatorės Helmande Sarah Leahy pranešime.

„Dabar tiesiog pernelyg pavojinga, gyvenimas paralyžuotas“, – pridūrė ji ir nurodė, kad MSF klinika operuoja daug sužeistųjų.

Helmande daug metų vyko JAV Jungtinės Karalystės pajėgų didelio masto karinės operacijos, bet saugumo padėtis provincijoje tik dar labiau pablogėjo.

Šioje provincijoje auginama daug opijinių aguonų, užtikrinančių daugiausiai žaliavos neteisėtai tarptautinei prekybai heroinu, kuri yra svarbus Talibano pajamų šaltinis.

Laškar Ga praradimas taptų didžiuliu strateginiu ir psichologiniu smūgiu Kabulo vyriausybei, žadėjusiai ginti provincijų sostines bet kokia kaina. Vyriausybė jau anksčiau šią vasarą prarado kontrolę daugelyje kaimiškų vietovių, dabar kontroliuojamų Talibano.

JAV papildomai priims tūkstančius afganų pabėgėlių

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė papildomai priimsiančios tūkstančius afganų pabėgėlių, nerimaudamos dėl grėsmės žmonėms, padėjusiems amerikiečių pajėgoms Afganistane.

Valstybės departamentas informavo, kad be maždaug 20 tūkst. afganistaniečių, dirbusių vertėjais amerikiečiams per JAV karą Afganistane ir jau pateikusių paraiškas dėl evakuacijos, bus priimta daugiau pabėgėlių.

Pirmoji su amerikiečių pajėgomis bendradarbiavusių afganų grupė praėjusią savaitę jau atskraidinta į JAV.

„Atsižvelgdama į išaugusį Talibano smurtą JAV vyriausybė deda pastangas sudaryti galimybę tam tikriems afganams, įskaitant asmenis, bendradarbiavusius su JAV, kaip pabėgėliams persikelti į Jungtines Valstijas“, – išplatintame pranešime nurodė Valstybės departamentas.

„Išplečiama galimybė persikelti nuolat gyventi į Jungtines Valstijas daugeliui tūkstančių afganų ir jų šeimų nariams, kuriems gali grėsti pavojus dėl jų ryšių su JAV“, – priduriama jame.

Anot Valstybės departamento, tokia galimybe galės pasinaudoti afganai, bendradarbiavę su JAV įsikūrusiomis žiniasklaidos organizacijomis ir nevyriausybinėmis organizacijomis ar dirbę prie JAV finansuotų projektų.

Valstybės departamentas taip nurodė, kad bus priimta daugiau afganų, dirbusių vertėjais ar kitaip padėjusių JAV vadovaujamos koalicijos pajėgoms, kurie anksčiau neatitiko reikalavimo dėl darbo trukmės.

Valstybės departamentas afganų pabėgėliams suteikia vadinamąjį antro prioriteto statusą. Jis suteikiamas tam tikrų šalių persekiojamų mažumų atstovams.

JAV prezidentas Joe Bidenas nurodė iki šio mėnesio galo išvesti iš Afganistano paskutines amerikiečių kovines pajėgas, užbaigiant ilgiausią Amerikos karą.

Talibanui tęsiant intensyvų puolimą, J. Bideno administracija pripažįsta nuogąstaujanti dėl tarptautinės bendrijos palaikomos Kabulo vyriausybės stabilumo.

Tačiau ji tvirtina, kad Jungtinės Valstijos padarė viską, ką galėjo, ir įvykdė savo svarbiausią misiją – likvidavo „al Qaeda“ ekstremistus, surengusius 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas.

Afganai, padarę nusikaltimų Vokietijoje, turi būti siunčiami į tėvynę, sako A. Laschetas

Vokietijos krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderis ir kandidatas į kanclerius Arminas Laschetas pasisako už prieglobsčio prašytojų iš Afganistano išsiuntimą namo, nepaisant kylančios įtampos šalyje, jei jie užsiima nusikalstama veikla.

„Mes labai atidžiai stebime padėtį Afganistane. Negalime nekreipti dėmesio į Talibano puolimą ir padarinius gyventojams“, – sakė A. Laschetas pirmadienį bulvariniame laikraštyje „Bild“ išspausdintame pasisakyme.

„Todėl situacija reikalauja nuolatinio vertinimo ir kruopščių veiksmų sugrąžinimo atvejais. Tačiau mūsų pozicija išlieka aiški: kiekvienas, padaręs nusikalstamą veiką Vokietijoje, netenka teisės čia pasilikti“, – sakė L. Laschetas.

„Nulinės tolerancijos nusikaltėliams principas „neleidžia jokių išimčių, – pridūrė A. Laschetas. – Nusikaltėliai ir toliau turi būti nuolat deportuojami, taip pat ir į Afganistaną“.

Vokietijos vyriausybė laikosi politikos, leidžiančios deportuoti negavusius prieglobsčio prašytojus į Afganistaną, net kai ten Talibanas perima šalies teritorijų kontrolę, traukiantis iš ten tarptautinėms pajėgoms.

Deportacijų tema yra labai prieštaringa: kritikai teigia, kad karo nuniokota šalis yra per daug pavojinga, kad į ją būtų siunčiami prieglobsčio prašytojai.

Vidaus reikalų ministerija praėjusią savaitę pranešė svarstanti Afganistano vyriausybės raginimą sustabdyti deportacijas į Afganistaną, atsižvelgiant į šalyje didėjantį smurtą ir COVID-19 atvejų skaičių.

Savaitgalį federalinis vidaus reikalų ministras Horstas Seehoferis (CSU) taip pat pasisakė už tolesnes deportacijas į Afganistaną. „Šiuo metu deramės su Afganistanu, kad galėtume ir toliau ten siųsti nusikaltėlius“, – sakė jis sekmadieniniam laikraščiui „Bild am Sonntag“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.