JAV pareigūnai: iš drono smogta į Kabulo oro uostą važiavusiems sprogdintojams

Afganistano sostinėje Kabule sekmadienį nugriaudėjo garsus sprogimas, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai, kelios valandos po to, kai JAV pareigūnai perspėjo apie teroro akto grėsmę.

Kabule vėl driokstelėjo sprogimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kabule vėl driokstelėjo sprogimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kabule vėl driokstelėjo sprogimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kabule vėl driokstelėjo sprogimas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 29, 2021, 4:08 PM, atnaujinta Aug 29, 2021, 6:15 PM

JAV pareigūnai sakė, kad Afganistane sekmadienį iš drono buvo smogta transporto priemonei su džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) atšakos Afganistane „sprogdintojais mirtininkais“, važiavusiais į Kabulo oro uostą.

Manoma, kad ši grėsmė eliminuota, nurodė pareigūnai.

Kiek anksčiau Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas pareiškė, kad JAV kariškiai sekmadienį sudavė aviacijos smūgį transporto priemonėje buvusiam mirtininkui, norėjusiam surengti išpuolį Kabulo tarptautiniame oro uoste, kur amerikiečiai skuba užbaigti evakuaciją.

Du amerikiečių kariuomenės pareigūnai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad aviacijos smūgis buvo sėkmingas.

Pasak jų, po smūgio įvyko „reikšmingų antrinių sprogimų“. Tai rodytų, kad toje transporto priemonėje buvo nemažai sprogmenų.

Incidentas įvyko policijai pranešus, kad rajone į šiaurės vakarus nuo Kabulo tarptautinio oro uosto sekmadienį nukrito raketa. Pasak Kabulo policijos viršininko Rashido, žuvo vienas vaikas. Atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė.

Kol kas abu šie smūgiai atrodo kaip atskiri incidentai, bet informacijos dar labai mažai.

Kelios valandos prieš sprogimą ar sprogimus JAV pareigūnai perspėjo apie teroro akto grėsmę.

JAV kariai Kabulo oro uoste skuba užbaigti istorinę evakuaciją lėktuvais, per kurią jau išskraidinta dešimtys tūkstančių žmonių. Misija vykdoma Kabulą apėmus chaosui po Talibano sugrįžimo į valdžią prieš dvi savaites.

Talibano lyderis atvyko į Afganistaną

Talibano lyderis mula Haibatullah Akhundzada atvyko į Afganistaną, sekmadienį pranešė šalies žiniasklaida.

Turima informacija rodo, kad tuos metus, kai Afganistane buvo JAV ir sąjungininkių pajėgos, H. Akhundzada slapstėsi kaimyniniame Pakistane.

„Akhundzada Kandaharo provincijoje yra jau keturios dienos, aptarinėja su [kitais] Talibano lyderiais padėtį Afganistane ir būsimos valdymo sistemos kūrimą“, – pranešė leidinys „Ariana News“.

H. Akhundzada yra trečias po Talibano įkūrėjo mulos Omaro ir Akhtaro Mansouro judėjimo vadovas. 2013 metais A. Mansouras paskelbė apie mulos Omaro mirtį ir buvo paskirtas į jo vietą. 2016 metais A. Mansouras buvo nukautas per amerikiečių drono smūgį ir judėjimo lyderiu tapo H. Akhundzada.

Rugpjūčio viduryje valdžią Afganistane užgrobusio Talibano lyderiai teigia, kad derasi dėl įtraukios vyriausybės suformavimo.

Judėjimo atstovas Zabihullah Mujahidas pareiškė, kad įtrauki vyriausybė bus suformuota artimiausiomis dienomis ir kad konsultacijos dėl jos tęsiasi.

A. Blinkenas: iš Afganistano dar reikia evakuoti 300 JAV piliečių

Afganistane dar yra tik 300 išvykti norinčių JAV piliečių, sekmadienį, likus porai dienų iki amerikiečių evakuacijos termino pabaigos, sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

„Liko... 300 ar mažiau amerikiečių ir mes šiomis valandomis ir dienomis aktyviai dirbame, kad... [juos] išgabentume“, – televizijai ABC sakė A. Blinkenas.

Pasak jo, kai kurie amerikiečiai nusprendė likti po evakuacijos rugpjūčio 31-osios termino, bet „jie neįstrigs Afganistane“.

JAV turi „mechanizmą jiems išgabenti“, pridūrė valstybės sekretorius.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu