JAV atsisakė dalyvauti Rusijos rengiamose derybose dėl Afganistano

Jungtinės Valstijos pareiškė neprisijungsiančios prie antradienį Rusijos rengiamų derybų dėl Afganistano, dalyvaujant dar dviem svarbioms valstybėms – Kinijai ir Pakistanui.

JAV vėliava.<br>123rf.com nuotr.
JAV vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2021, 8:53 AM

JAV Valstybės departamentas tokį sprendimą paaiškino logistikos problemomis, bet pareiškė laikantis Maskvos iniciatyvą „konstruktyvia“.

„Tikimės dalyvauti šiame forume ateityje, tačiau negalime dalyvauti šią savaitę“, – pirmadienį sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

Vašingtonas pirmadienį taip pat paskelbė, kad atsistatydina veteranas JAV pasiuntinys Kabule, padėjęs užbaigti Amerikos karą Afganistane, bet nesugebėjęs užkirsti kelio Talibano sugrįžimui į valdžią.

Savo laiške valstybės sekretoriui Antony Blinkenui Zalmay Khalilzadas gynė savo nuveiktus darbus, bet prisipažino galiausiai patyręs nesėkmę. Jis pareiškė norįs atsistatydinti „mūsų politikos dėl Afganistano naujuoju etapu“.

Tuo metu Rusijos pasiuntinys Zamiras Kabulovas penktadienį paskelbė apie keturių šalių derybas Maskvoje. Pasak jo, forumo dalyvės sieks „parengti bendrą poziciją dėl besikeičiančios padėties Afganistane“.

Rusija, Kinija ir Pakistanas yra valstybės, kone aktyviausiai diskutuojančios su Talibanu nuo rugpjūčių, kuomet islamistai perėmė valdžią Afganistane, iš kur JAV pasitraukė po 20 metų trukusio konflikto.

Jungtinės Valstijos ragina kitas šalis nepripažinti Talibano vyriausybės, tikėdamosi, kad taip pavyks daryti įtaką Kabului sprendžiant aktualius klausimus, pavyzdžiui, dėl moterų ir mergaičių teisių.

N. Price'as atsisakė paaiškinti logistines problemas, neleidžiančias Jungtinėms Valstijoms dalyvauti.

Derybos vyksta aštrėjant ginčui dėl Vašingtonui leidžiamų akredituoti diplomatų skaičiaus Maskvoje, nors per birželį įvykusį viršūnių susitikimą JAV prezidentas Joe Bidenas ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas susitarė, jei įmanoma, siekti bendradarbiavimo kitose srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.