JAV ir Gruzija sutarė dėl naujos programos gynybos pajėgumams stiprinti

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pirmadienį pažadėjo didesnę paramą Gruzijos kariuomenei ir pasmerkė Rusijos vykdomą Gruzijos teritorijų okupaciją bei bandymus plėsti savo įtaką Juodosios jūros regione.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pirmadienį pažadėjo didesnę paramą Gruzijos kariuomenei.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pirmadienį pažadėjo didesnę paramą Gruzijos kariuomenei.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2021, 12:33 PM, atnaujinta Oct 19, 2021, 2:45 PM

Per viešnagę Gruzijoje, kur pradėjo kelionę po tris NATO sąjungininkes Juodosios jūros regione, Pentagono vadovas su Gruzijos gynybos ministru Džuanšeru Burčuladze pasirašė susitarimo memorandumą dėl naujos karinio bendradarbiavimo ir mokymo programos.

„Jungtinės Valstijos smerkia Rusijos vykdomą Gruzijos okupaciją ir jos mėginimus plėsti įtaką Juodosios jūros regione naudojant karinę prievartą ir užsiimant priešiška veikla“, – Gruzijos ministrui pirmininkui Irakliui Garibašviliui sakė Ll. Austinas ir pridūrė, kad mokymo programa padės šaliai ginti savo sienas.

„Tai svarbus regionas, ir saugumas bei stabilumas yra nepaprastai svarbūs siekiant iki galo įgyvendinti mūsų bendrą nedalomos, laisvos ir taikiai gyvenančios Europos viziją“, – kalbėjo gynybos sekretorius.

Ll. Austinas gyrė Gruziją už didžiulį indėlį į JAV vadovaujamų koalicinių pajėgų misijas Irake ir Afganistane.

Gruzija sumokėjo didžiulę kainą“, – sakė Pentagono vadovas per bendrą spaudos konferenciją su gynybos ministru Dž. Burčuladze, primindamas, kad Gruzija Afganistane neteko 32 savo karių.

Tačiau abu šie konfliktai neturėtų būti vienintelis pamatas, kuriuo grindžiamos dvišalių karinių ryšių ateities perspektyvos, ir Vašingtonas nori padėti Tbilisiui stiprinti savo gynybinius pajėgumus, sakė Ll. Austinas.

Rusija yra okupavusi 20 proc. Gruzijos teritorijos, sakė gynybos sekretorius, turėdamas galvoje Gruzijos separatistinius Pietų Osetijos ir Abchazijos regionus, kur dislokuoti Rusijos kariai.

„Tvirtai remiame Gruzijos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – pabrėžė jis.

Dž. Burčuladzė žurnalistams sakė, kad Gruzija vis dar tikisi, kad bendradarbiavimas atvers jam kelią į visateisę narystę NATO, kurios Tbilisis seniai siekia. Ll. Austinas šios temos nepalietė.

„Pasirašėme nepaprastai svarbų dokumentą, žymintį naują mūsų bendradarbiavimo su Jungtinėmis Valstijomis etapą. Jis numato Gruzijos gynybos pajėgumų stiprinimą ir aukščiausią atgrasymo bei atitikties NATO standartams lygį“, – sakė gynybos ministras.

„Okupacija yra kasdienis iššūkis. Okupacija yra įvairių formų, prieš mūsų šalį naudojami skirtingi metodai“, pradedant kariuomene ir baigiant kibernetinėmis atakomis, kalbėjo Dž. Burčuladzė.

Iš Tbilisio Ll. Austinas vyksta į Ukrainą ir Rumuniją, kurioms taip pat perduos Vašingtono paramos Rusijos grėsmės akivaizdoje žinią.

Ukraina, tebekariaujanti su Maskvos remiamais separatistais šalies rytuose, taip pat siekia tapti visateise NATO nare, o Rumunija jau įstojusi į Aljansą.

Baigiantis savaitei Ll. Austinas planuoja Briuselyje dalyvauti NATO gynybos ministrų susitikime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.