Lenkija ilgalaikę užtvarą prie sienos su Baltarusija pradės statyti gruodį

Lenkija gruodį pradės statyti ilgalaikę pasienio užtvarą prie sienos su Baltarusija ir planuoja užbaigti šį projektą per ateinančių metų pirmąją pusę, pirmadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Lenkija ketina iki ateinančių metų vidurio gerokai sutvirtinti apsaugą savo pasienyje su Baltarusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkija ketina iki ateinančių metų vidurio gerokai sutvirtinti apsaugą savo pasienyje su Baltarusija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 8:46 AM

„Darbas, kurį mums reikia atlikti, yra absoliučiai strateginė ir prioritetinė investicija į valstybės ir jos piliečių saugumą“, – sakė vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis.

Ministerija nurodė, kad sutartys bus pasirašytos iki gruodžio 15 dienos, o pačios užtvaros statybos prasidės vėliau tą mėnesį. Numatoma, kad darbai vyks apskritą parą, dirbant trimis pamainomis.

Ši tvora bus 180 km ilgio ir apims apie pusę visos Lenkijos sienos su Baltarusija. Projektas, kuriam parlamentas žalią šviesą uždegė praeitą mėnesį, turėtų kainuoti apie 353 mln. eurų.

Nuo rugpjūčio per sieną su Baltarusija į Lenkiją, Lietuvą ir Latviją bandė patekti tūkstančiai migrantų, daugiausiai atvykėlių iš Vidurinių Rytų.

Lenkija dėl šios krizės prie sienos pasiuntė tūkstančius karių, pasienio teritorijose įvedė nepaprastąją padėtį ir skubiai stato pjaunančios vielos tvoras.

Varšuva sulaukė aštrios kritikos dėl savo griežtų veiksmų, vyriausybei stengiantis suvaldyti šią krizę. Sieną saugantys pareigūnai reguliariai apgręždavo prasiveržti mėginančius migrantus ir pabėgėlius, o nevyriausybinės organizacijos perspėja dėl vis pavojingesnės įstrigusių žmonių padėties artėjant žiemai.

Tūkstančiai migrantų pastaraisiais mėnesiais bandė patekti į ES narę Lenkiją per Baltarusijos sieną. Tačiau praėjusią savaitę įtampa pasienyje smarkiai išaugo, lenkų pasieniečiams atrėmus koordinuotus migrantų bandymus neteisėtai kirsti sieną.

Europos Sąjunga kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tokius veiksmus hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Baltarusijai dėl represijų prieš opoziciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.