Izraelis ketina „formalizuoti“ gynybos ryšius su Maroku per ministro vizitą

 Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas antradienį vyksta vizito į Maroką, kur bus „formalizuotas“ abiejų šalių bendradarbiavimas gynybos srityje, pranešė pareigūnai, Rabatui įsitraukus į konfliktą dėl Vakarų Sacharos.

Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio gynybos ministras Benny Gantzas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 10:10 AM, atnaujinta Nov 23, 2021, 11:27 AM

Dviejų dienų trukmės kelionė rengiama praėjus mažiau nei metams po to, kai Marokas normalizavo santykius su Izraeliu pagal susitarimą, sudarytą tarpininkaujant tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai.

Mainais Vašingtonas pripažino Šiaurės Afrikos karalystės suverenitetą ginčijamoje Vakarų Sacharoje.

B. Gantzas, tapsiantis pirmuoju izraeliečių gynybos ministru, apsilankiusiu su oficialiu vizitu Maroke, pasirašys „susitarimo memorandumą, apibrėšiantį abiejų šalių bendradarbiavimą gynybos srityje“, pranešė ministro biuras.

Šia kelione siekiama „padėti pagrindą visam būsimam Izraelio ir Maroko bendradarbiavimui saugumo srityje“, naujienų agentūrai AFP pranešė apie vizito detales informuotas šaltinis.

„Iki šiol buvo tam tikro lygio bendradarbiavimas, o dabar jis iš tiesų formalizuojamas“, – sakė šaltinis.

Marokas kontroliuoja didžiąją dalį Vakarų Sacharos teritorijos ir laiko šią buvusią Ispanijos koloniją savo suverenia valda.

Tarp Maroko ir Alžyro, remiančio Vakarų Sacharos nepriklausomybės judėjimą POLISARIO, šiuo metu tvyro įtampa.

Alžyras rugpjūtį nutraukė diplomatinius santykius su Rabatu, neva dėl pastarojo „priešiškų veiksmų“, tačiau karalystė tokį kaltinimą atmeta.

Anksčiau šį mėnesį Alžyras apkaltino Maroką nužudžius tris alžyriečius civilius dykumos greitkelyje, todėl kilo susirūpinimas, kad konfrontacija gali eskaluotis.

Tuo metu POLISARIO vadovas Brahimas Ghali praėjusią savaitę pareiškė, kad judėjimas nusprendė aktyvinti savo karinę veiklą.

Laikas – „neatsitiktinis“

Izraeliečių ekspertas Maroko klausimais Bruce'as Maddy-Weitzmanas mano, kad pasirinktas laikas B. Gantzo vizitui ir susitarimo memorandumo pasirašymui nėra atsitiktinis.
„Atsižvelgiant į įtampą tarp Maroko ir Alžyro, gali būti, kad to norėjo būtent marokiečiai“, – sakė jis.

„Man atrodo, kad būtent marokiečiai nori parodyti visiems – savo visuomenei, varžovams alžyriečiams, Vakarams – kad jie gilina santykius su Izraeliu“, –  pridūrė šis Tel Avivo universiteto profesorius.

Marokas ir Izraelis buvo užmezgę ryšius 1993 metais, tačiau Rabatas juos nutraukė 2000-aisiais, kai prasidėjo antroji palestiniečių intifada (sukilimas).

Rabatas normalizavo ryšius su žydų valstybe praėjusių metų gruodį – netrukus po panašių JAE ir Bahreino žingsnių.

„Perkalibravimo“ pranašumai

Tarpininkaujant JAV sudaryti susitarimai paruošė dirvą glaudesniam bendradarbiavimui politikos, kultūros ir ekonomikos srityse.

Praėjusį mėnesį izraeliečių naftos bendrovė „Ratio Petroleum“ paskelbė pasiekusi susitarimą su Rabatu dėl „žvalgybinės veiklos“ vandenyse netoli Vakarų Sacharoje esančios Dachlos.

Izraelio gynybos ministerija kontroliuoja visą saugumo prekių eksportą, o žydų valstybė siūlo moderniausią ginkluotę – nuo puolamųjų bepiločių orlaivių iki liaupsinamos oro erdvės gynybos sistemos „Geležinis kupolas“ (Iron Dome).

Pasak žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ ir Paryžiuje įsikūrusios grupės „Forbidden Stories“, vienas Izraelio produktas – bendrovės NSO šnipinėjimo programa „Pegasus“ – Maroke jau naudojamas.

Įtariama, kad Rabatas šią programinę įrangą panaudojo prieš Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną. Marokiečių valdžia tokius įtarimus atmeta, teigdama niekada nepirkusi „Pegasus“. Vyriausybė taip padavė į teismą prancūzų žiniasklaidą ir „Amnesty International“.

B. Gantzo atstovė nekomentavo NSO programos ar kitų galimų gynybos technologijų, kurios turėtų būti aptartos per ministro vizitą.

Anksčiau pasirodė pranešimų, kad „Pegasus“ aptikta ir palestiniečių pareigūnų telefonuose.

Izraeliečių ir palestiniečių konfliktas tebetelkia Maroko pilietinę visuomenę, islamistus ir ultrakairiuosius. Šios jėgos ragina lapkričio 29 dieną jungtis prie demonstracijos prieš „slenkančią normalizaciją su Izraeliu“ ir paremti palestiniečius.

Anot B. Maddy-Weitzmano, nors Rabatas neišsižada paramos palestiniečiams, „yra pernelyg daug kitų interesų, pernelyg daug kitos naudos, kurios galima gauti iš rekalibracijos“.

„Dauguma regiono šalių tiesiog nebenori būti šio klausimo įkaitės; jos nori siekti savo pačių apibrėžtų interesų. Šiuo metu yra akivaizdu, kad Izraelis gali daug ką pasiūlyti“, – pabrėžė ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.