Rusijos ir Ukrainos konflikte – Joe Bideno pažadas ES skiria Ukrainai 1,4 milijono eurų

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pareiškė besiruošiantis imtis naujos politikos, kad sustabdytų bet kokius Rusijos planus įsiveržti į Ukrainą, kai Vašingtonas ir Kijevas pranešė apie Maskvos sutelktą kariuomenę prie Ukrainos sienos.

J.Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J.Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 7:19 PM, atnaujinta Dec 7, 2021, 12:55 PM

Įtampa pastarosiomis savaitėmis dar labiau išaugo JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui perspėjus Maskvą neorganizuoti invazijos.

Kijevas skelbė, kad Rusija netoli Ukrainos sienų, aneksuotame Kryme ir dviejuose separatistiniuose Rytų Ukrainos regionuose dislokavo maždaug 115 tūkst. karių.

Kremlius šiuos kaltinimus paneigė ir apkaltino JAV kurstant įtampą.

„Aš ruošiu tai, kas, manau, bus pačių išsamiausių ir prasmingiausių iniciatyvų rinkinys, kad ponui V. Putinui būtų labai, labai sunku tęsti ir padaryti tai, dėl ko žmonės nerimauja“, –  penktadienį sakė J. Bidenas.

Kremlius penktadienį pranešė, kad kitą savaitę įvyks Rusijos ir JAV prezidentų V. Putino ir J. Bideno pokalbis vaizdo ryšiu.

V. Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad dėl susitikimo datos jau sutarta, bet ji nebus paskelbta, kol nebus suderintos galutinės jo detalės.

Nors po V. Putino ir J. Bideno pirmo susitikimo, įvykusio Ženevoje birželio mėnesį, JAV ir Rusijos kontaktų padaugėjo, įtampa išlieka didelė.

Rusija ir JAV ginčijasi ne tik dėl Ukrainos konflikto, bet ir dėl kibernetinių atakų bei ambasadų darbuotojų skaičiaus, abiem šalims išsiuntus viena kitos diplomatų.

ES skiria Ukrainai 1,4 milijono eurų kovai su hibridinėmis atakomis

Europos Sąjunga (ES) skirs Ukrainai 1,4 mln. eurų kovai su hibridinėmis atakomis. Tai penktadienį po susitikimo su šalies vidaus reikalų ministru Denisu Monastyrskiu pranešė ES delegacijos Ukrainoje vadovas Matti Maasikas.

„Įvyko savalaikis pokalbis su ministru Monastyrskiu apie situaciją Ukrainos ir Baltarusijos pasienyje. ES solidarizuojasi su Ukraina, padeda ryžtingai reaguoti į hibridinius išpuolius, nepažeidžiant žmogaus teisių. Vykdomas pirmasis lėšų – 1,4 mln. eurų – skyrimas“, – parašė jis tviteryje.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba gruodžio 2 dieną pareiškė, kad Europos Taryba nusprendė skirti Ukrainai lėšų iš Europos taikos fondo. Į finansinį paketą visų pirma bus įtrauktas materialinės ir techninės pagalbos teikimas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų potencialui plėtoti ir stiprinti. Tokia pagalba, pridūrė ministras, palies keturias sritis: mediciną, inžinerinius pajėgumus ir išminavimo priemones, mobilumą ir logistiką bei kibernetinį saugumą.

Savo ruožtu ES Taryba paskelbtame pareiškime patvirtino Ukrainai trejiems metams pagal gynybos pagalbos programą skyrusi 31 mln. eurų, taip pat 7 mln. eurų panašiems projektams Moldovoje ir 12,75 mln. eurų Sakartvele.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.