Maskva: JAV žvalgybinis lėktuvas vos nesukėlė „katastrofos“

Maskva teigia, kad JAV lėktuvas sukėlė grėsmę civiliniam lėktuvui, tačiau „katastrofos“ pavyko išvengti po to, kai Rusijos keleivinis lėktuvas staigiai nusileido, kad išvengtų NATO žvalgybinio lėktuvo, atsidūrusio jo kelyje virš Juodosios jūros.

Lėktuvas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lėktuvas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-05 10:15, atnaujinta 2021-12-05 16:40

Penktadienio rytą NATO CL600 žvalgybinis lėktuvas „greitai nusileido“ ir atsidūrė iš Tel Avivo į Maskvą su 142 keleriais skridusio „Aeroflot“ keleivinio lėktuvo kelyje, šeštadienį pranešė Rusijos federalinė oro transporto agentūra, kurią cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

„Komercinio lėktuvo kryptis ir aukštis buvo nedelsiant pakeisti“ siekiant išvengti susidūrimo, nurodė agentūra ir pridūrė, kad nežinomas lėktuvas nereagavo į dispečerių radijo pranešimų.

„Interfax“ skelbia, kad „Aeroflot“ lėktuvui teko nusileisti 500 metrų, kad išlaikytų atstumą nuo žvalgybinio lėktuvo, kurį pilotai iš savo kabino matė plika akimi.

Rusijos agentūra taip pat skelbia, kad kitas lėktuvas – privatus orlaivis, skridęs iš Sočio į Šiaurės Makedonijos sostinę Skopję, – taip pat buvo priverstas pakeisti kursą, kad išvengtų susidūrimo su žvalgybiniu lėktuvu.

Nors tarnyba nenurodė, kurios šalies tai buvo lėktuvas, Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova sekmadienį nurodė, kad žvalgybinis lėktuvas priklausė Jungtinėms Valstijoms.

„JAV oro pajėgų veiksmai sukėlė grėsmę civilinei aviacija, – per „Telegram“ programėlę pareiškė ji. – Nors dabar katastrofą ore virš atvirų Juodosios jūros vandenų buvo išvengta, tai nereiškia, kad Jungtinės Valstijos ir NATO gali ir toliau nebaudžiamos rizikuoti žmonių gyvybėmis.“

„Padidėjusi NATO lėktuvų veiklą prie Rusijos sienų ... kelia pavojingų nelaimių, į kurias gali pateikti civiliniai lėktuvai, riziką“, – pabrėžė Rusijos agentūra ir pridūrė, kad ketina reikšti diplomatinį protestą.

Rusijos tarnybos neskelbia, kurios šalies žvalgybinis lėktuvas tai buvo.

Penktadienį Rusijos naikintuvai palydėjo du amerikiečių žvalgybinius lėktuvus, skridusius virš Juodosios jūros, skelbia Rusijos žiniasklaida.

Šeštadieninis incidentas įvyko augant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų šalių, kurios kaltina Maskvą telkiant pajėgas prie Ukrainos sienos, galimai ruošiantis įsiveržimui.

Rusija neigia turinti tokių planų ir, savo ruožtu, apkaltino NATO šalis rengiant „provokacijas“, skaitant ir karines pratybas šalia jos sienų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.