Kijevas ragina Kanadą, JAV ir Jungtinę Karalystę didinti karinę paramą Ukrainai: „vėliau gali būti per vėlu“

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas paragino Kanadą, JAV ir Jungtinę Karalystę nedelsiant suteikti karinę paramą Kijevui, įspėjęs, kad „vėliau gali būti per vėlu“.

Ukraina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukraina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-06 10:11

„Turite mokymų programą Ukrainoje. Manau, galime ją išplėsti. Vietoje 50 [karinių] instruktorių atsiųskite 500“, – sakė ministras sekmadienį paskelbtame interviu Kanados laikraščiui „The Globe and Mail“.

O. Reznikovas turėjo galvoje Kanados mokymų misiją Ukrainoje, kurioje dalyvauja 200 karių. Operacijos „Unifier“ būstinė yra Javorive Lvivo srityje Ukrainos vakaruose, už daugiau kaip 1 tūkst. km nuo sienos su Rusija.

Ministras sakė, kad Ukraina laukia iš sąjungininkių „greito atsako“, kuris padėtų jai išspręsti zenitinių raketų, šiuolaikinių kovinių lėktuvų ir karinių laivų, taip pat elektroninio atoveiksmio įrangos stygiaus problemą.

Tačiau, anot O. Reznikovo, ne mažiau svarbu, kad kanadiečių, amerikiečių ir britų kariai būtų dislokuoti netoli fronto linijos. Ministras sakė, kad šios pajėgos turėtų būti dislokuotos vietose, kur Rusija galėtų „jas matyti“.

„Būtų gerai, jei kanadiečių instruktoriai... būtų dislokuoti Charkive [pasienyje su Rusija], Mariupolyje, Kramatorske, Odesoje ir Gyvačių saloje“, – sakė O. Reznikovas, paminėjęs vietoves, kurios galėtų tapti priešakiniais postais Rusijos „didelio masto puolimo“ atveju.

Ministras patikslino, kad galvoje turi bendradarbiavimą dvišalėse platformose, be NATO. O. Reznikovas sakė „pamatęs skilimą Šiaurės Atlanto aljanse dėl to, kaip toli eiti palaikant Ukrainą“.

Anot ministro, anglosaksiškos sąjungininkės demonstruoja didesnį ryžtą mesti iššūkį „agresyviam Rusijos elgesiui“, o tokios šalys, kaip Vokietija ir Prancūzija, yra mažiau kategoriškos, nes nerimauja dėl poveikio ekonominiams ryšiams su Rusija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.