Rusija sako Juodojoje jūroje stebinti prancūzų karo laivą

Rusija antradienį pareiškė stebinti prancūzų karo laivą, plaukiojantį netoli šalies sienų Juodojoje jūroje, tarp Maskvos ir Vakarų valstybių augant įtampai dėl Ukrainos.

 Jūra.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Jūra.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-12-14 14:38

Rusų Juodosios jūros laivyno pajėgos „pradėjo stebėti“ keliose misijose dalyvaujančios Prancūzijos fregatos „Auvergne“ veiksmus, jai įplaukus į Juodąją jūrą, nurodoma Gynybos ministerijos pareiškime, kurį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Savo pareiškimo ministerija nedetalizavo.

Įtampa tarp Maskvos ir Vakarų didėja dėl rusų kariuomenės manevrų netoli Ukrainos sienos.

Kijevas ir jo sąjungininkai kaltina Rusiją ruošiantis šią žiemą surengti įsiveržimą. Tuo metu Maskva tvirtina, kad Vakarai sąmoningai kursto įtampą.

Praėjusį ketvirtadienį Rusija pakėlė tris savo reaktyvinius lėktuvus, kad šie lydėtų penkis prancūzų ir amerikiečių karinius orlaivius virš Juodosios jūros ir toliau nuo šalies sienos, pranešė kariuomenė.

Tas incidentas įvyko Maskvai ankstesnę dieną pasiuntus kelis lėktuvus palydėti trijų Prancūzijos karo lėktuvų, skridusių netoli Rusijos sienų Juodojoje jūroje.

Vakarų šalys ne kartą perspėjo Kremlių neįsiveržti į jų sąjungininkę Ukrainą.

Europos Sąjunga pirmadienį pareiškė esanti pasirengusi paskelbti Rusijai naujų ekonominių sankcijų, jei pajėgų telkimas peraugs į tiesioginius karinius veiksmus.

Praėjusią savaitę Prancūzija perspėjo Maskvą apie „strateginius ir didžiulius padarinius“, jeigu ši užpultų Ukrainą.

Rusija kaltina NATO nares, įskaitant Prancūziją, kurstant įtampą Juodojoje jūroje ir sako esanti susirūpinusi dėl savo saugumo.

Ukrainos kariuomenė nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą, kovoja su prorusiškais separatistais dviejuose su Rusija besiribojančiuose regionuose.

Kijevas ir jį remiantys Vakarai kaltina Rusiją siunčiant karius bei ginklus per sieną separatistams paremti, tačiau Maskva šiuos kaltinimus atmeta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.