Talibanas atsakingas už mažiausiai 72 neteismines egzekucijas Afganistane

Jungtinės Tautos antradienį pranešė gavusios patikimų pranešimų apie daugiau kaip 100 neteisminių egzekucijų Afganistane nuo rugpjūčio mėnesio, kai valdžią šalyje užgrobė Talibano judėjimas.

Talibai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Talibai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2021, 1:56 PM

Anot JT, daugumą šių egzekucijų įvykdė talibai.

JT žmogaus teisių komisarės pavaduotoja Nada al Nashif išreiškė susirūpinimą dėl toliau gaunamų pranešimų apie neteisminius nužudymus, nepaisant rugpjūčio 15-ąją naujo talibų režimo paskelbtos visuotinės amnestijos.

„Nuo rugpjūčio iki lapkričio sulaukėme patikimų pranešimų, kad buvo nužudyta daugiau kaip 100 buvusių Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų narių ir kitų su buvusia vyriausybe susijusių asmenų“, – sakė N. al Nashif JT Žmogaus teisių tarybai.

Anot N. al Nashif, „mažiausiai 72 iš šių nužudymų“ yra „priskiriami Talibanui“.

„Keliais atvejais lavonai buvo viešai demonstruojami“, – pažymėjo ji.

Jungtinės Valstijos ir kitos šalys griežtai pasmerkė Talibaną, kai anksčiau šį mėnesį tarptautinė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) pristatė ataskaitą, kurioje užfiksuotos 47 savavališkos egzekucijos Afganistane.

Remiantis šiuo dokumentu, savavališkos egzekucijos buvo įvykdytos beveik pusšimčiui Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų narių, taip pat kitų kariuomenės, policijos ir žvalgybos tarnybų pareigūnų, „kurie pasidavė Talibano pajėgoms arba buvo jų sulaikyti“ nuo rugpjūčio vidurio iki spalio.

Talibano atstovas Qari Sayedas Khosti kategoriškai atmetė kaltinimus dėl neteisminių egzekucijų kaip „nepagrįstus jokiais įrodymais“.

Anot jo, išaiškinti keli atvejai, kai buvo nužudyti nebeegzistuojančių Afganistano nacionalinių gynybos ir saugumo pajėgų buvę nariai, tačiau tai esą įvyko „dėl asmeninės priešpriešos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.