Kijevas ramina dėl Rusijos invazijos: išnagrinėjo visus blogiausius scenarijus

Vakarams būgštaujant dėl gresiančios Rusijos invazijos į Ukrainą ir dėl to atitraukiant diplomatus, vyriausybės atstovai Kijeve ragina išlaikyti ramybę. „Šiandien nematome jokio pagrindo teiginiui apie plataus masto puolimą prieš mūsų šalį“, - pirmadienį sakė nacionalinės saugumo tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Kijevui dalinių judėjimas Rusijos pusėje, priešingai nei Vakarams, esą nekelia nuostabos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kijevui dalinių judėjimas Rusijos pusėje, priešingai nei Vakarams, esą nekelia nuostabos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2022, 8:09 AM, atnaujinta Jan 25, 2022, 8:46 AM

Kijevui dalinių judėjimas Rusijos pusėje, priešingai nei Vakarams, esą nekelia nuostabos. Visas šurmulys kilo tik spalio viduryje laikraštyje „The Washington Post“ pasirodžius vienam straipsniui. Tačiau Ukrainos situacija sudėtinga jau nuo 2014-ųjų, pažymėjo O. Danilovas.

Ir prezidentas Volodymyras Zelenskis vaizdo įraše teigė nematąs pagrindo jaudintis dėl Rytų Ukrainos. „Viskas kontroliuojama. Nėra pagrindo panikuoti“, - sakė jis. Kijevas esą siekia taikiai išspręsti konfliktą dėl Donbaso.

Ukrainos vyriausybės vadovas Denysas Šmyhalas sakė: „Nėra pavojų mūsų ekonomikos funkcionavimui“. Valiutos rezervų yra užtektinai šalies valiutos – grivinos – kursui palaikyti.

Vis dėlto V. Zelenskis ir kiti Ukrainos vyriausybės politikai praėjusiomis savaitėmis ir mėnesiais Vakarų žiniasklaidoje reiškė daug drastiškesnius perspėjimus dėl Rusijos invazijos.

Ukraina neturi duomenų, kad Rusija ruošiasi įsiveržti

Ukraina neturi žvalgybos duomenų, kurie rodytų, kad Rusija artimiausiu metu ruošiasi įsiveržti į šalį, pirmadienį pareiškė ukrainiečių gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

„Iki šiol Rusijos ginkluotosios pajėgos nėra suformavę jokios smogiamosios grupuotės, kuri liudytų, kad rytoj jie pradės puolimą“, – sakė jis televizijai ICTV.

Ministro vertinimu, dabartinė padėtis „panaši į situaciją, kokia buvo praėjusių metų pavasarį, prieš Velykas“.

Visgi O. Reznikovas perspėjo, kad „esama rizikingų scenarijų, yra tikimybė, kad jų bus ateityje“.

„Tačiau šiandien tokios demonstracijos ir tokios grėsmės nėra“, – pabrėžė jis.

Ministras taip pat suabejojo scenarijumi, kad Maskva užpuls kaimyninę šalį vasario 20 dieną, kaip anksčiau nurodė ukrainiečių Jungtinių pajėgų operacijos vadas Oleksandras Pavliukas.

„Mūsų ginkluotosios pajėgos, mūsų vadovybė, Generalinis štabas yra išnagrinėję visus blogiausius scenarijus, kad žinotų, kaip elgtis, jei tokia situacija susiklostytų“, – paaiškino O. Reznikovas.

Dalį Rytų Ukrainos Luhansko ir Donecko regionų nuo 2014 metų kontroliuoja prorusiški separatistai. Nepaisant vadinamojo Minsko taikos plano, kuris pasiektas tarpininkaujant Vokietijai ir Prancūzijai, konfliktas tęsiasi. JT duomenimis, iki šiol regione žuvo daugiau kaip 14 000 žmonių.

JAV ir NATO kritikuoja 100 000 rusų karių sutelkimą pasienyje su Ukraina. Vakarai baiminasi, kad Rusija gali įžengti į Ukrainą. Maskva tai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.