JAV perdavė karo sraigtasparnių Kroatijai, Rusijai ginkluojant Serbiją

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį perdavė du karinius sraigtasparnius „Black Hawk“ Kroatijai, dalyvaujančiai nedidelio masto ginklavimosi varžybose su kaimynine Rusijos sąjungininke Serbija, teberusenant įtampai pokario Balkanų regione.

 JAV perdavė karo sraigtasparnių Kroatijai, Rusijai ginkluojant Serbiją.  <br> SIPA/Scanpix nuotr.
 JAV perdavė karo sraigtasparnių Kroatijai, Rusijai ginkluojant Serbiją.  <br> SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-04 15:19

JAV ambasada Zagrebe pareiškė, kad padovanoti universalūs sraigtasparniai UH-60M padės Kroatijai sustiprinti savo gynybos potencialą ir pasirengimą remti NATO.

„Black Hawk“ suteikia galimybių vykdyti įvairias galimas misijas: nuo specialiųjų operacijų iki taktinio karių gabenimo ir aeromedicininės evakuacijos“, – pabrėžė amerikiečių reikalų patikėtinis Markas Flemingas, JAV kariniam transporto lėktuvui atgabenus sraigtasparnius.

Kroatija yra pelniusi atsidavusios ir pajėgios NATO sąjungininkės reputaciją, o „Black Hawk“ pristatymas dar labiau padidins kroatų Ginkluotųjų pajėgų pajėgumus“, – pridūrė M. Flemingas.

Gynybos ministras Mario Banožičius (Marijus Banožičius) padėkojo Jungtinėms Valstijoms už dovaną.

„Tai yra tvirtų, draugiškų ir kasmet tobulėjančių sąjunginių santykių įrodymas“, – sakė jis.

Sausį Zagrebas susitarė su Vašingtonu dėl 89 šarvuočių „Bradley“ įsigijimo, plėsdamas bendradarbiavimą su Vašingtonu ir įgyvendindamas savo, kaip NATO narės, planus suformuoti pėstininkų brigadą.

Kroatija, taip pat priklausanti Europos Sąjungai, pernai įsipareigojo iš Prancūzijos įsigyti 12 naikintuvų „Rafale“.

Serbija, kuri 10-ajame dešimtmetyje kariavo su Kroatija dėl jos atsiskyrimo nuo serbų vadovautos Jugoslavijos, pastaruoju metu ginkluojasi – daugiausia rusiškais ir kiniškais karo lėktuvais, dronais ir priešlėktuvinėmis sistemomis.

Per pastaruosius kelis mėnesius Maskva perdavė Belgradui 30 tankų ir 30 šarvuotųjų transporterių.

Serbija taip pat neseniai įsigijo modernių rusiškų oro erdvės gynybos sistemų „Pancir“, taip pat kovinių ir transporto sraigtasparnių bei kiniškų bepiločių orlaivių.

Nors Serbija formaliai siekia narystės ES, šalis nesutinka visiškai suderinti savo užsienio politikos su 27 valstybių bloku ir lygiagrečiai tvirtina savo santykius su Rusija ir Kinija.

Kroatijai tvirtai palaikant savo NATO sąjungininkes tvyrant dabartinei įtampai tarp Vakarų šalių ir Rusijos dėl Ukrainos, Belgradas pareiškė, kad išliks neutralus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.