A. Lukašenka neigia pranešimus apie planuojamą karių siuntimą į Siriją

Baltarusijos autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka atmetė pranešimus apie būsimą Baltarusijos pajėgų dislokavimą Sirijoje, pavadindamas juos melagingomis naujienomis.

A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2022, 4:22 PM

„Vakar buvo dar vienas melagingų naujienų pranešimas. Šįkart buvo teigiama, kad Rusijos vyriausybė jau beveik apsisprendė siųsti mūsų karius į Siriją. Man tai buvo naujiena. Supraskite, kad pagal įstatymą to negalim padaryti be prezidento leidimo. Aš ten nieko nepasiunčiau“, – A. Lukašenka sakė Baltarusijos Saugumo Tarybos posėdyje. Jį citavo valstybinė naujienų agentūra „BelTA“.

„Vienintelis dalykas, apie kurį buvo diskutuojama, ir diskusijos prasidėjo jau seniai, buvo Sirijos lyderio, Sirijos vyriausybės prašymas, kad mes atsiųstume gydytojų. Aš pasakiau, kad tai galima padaryti: jeigu mūsų gydytojai, pirmiausia – karo gydytojai, nori ten vykti, tai jie vyks. Bet tai neįvyks dabar, nes mes turime daugiau nei pakankamai savų problemų. Vadinamoji pandemija dar nesibaigė“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Pirmadienį buvo pranešta, kad Rusijos ministras pirmininkas Michailas Mišustinas pritarė susitarimui su Baltarusija, pagal kurį Baltarusija dislokuotų Sirijoje 200 karių, tarnausiančių ten drauge su rusų kontingentu. Pranešta, kad baltarusių kariai teiks „humanitarinę pagalbą“ gyventojams ne kovų zonose.

Ši rezoliucija buvo paskelbta oficialiame teisinės informacijos portale. M. Mišustinas pavedė Rusijos užsienio reikalų ir gynybos ministerijoms surengti derybas su Baltarusija ir pasirašyti atitinkamą susitarimą.

Rusija karinę kampaniją Sirijoje vykdo nuo 2015 metų ir drauge su Iranu padėjo Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybei po niokojamo pilietinio karo atgauti beveik visos šalies kontrolę. Rusija naudojasi dviem bazėmis Sirijos pakrantėje – Tartuso karinio laivyno baze ir Hmeimimo oro pajėgų baze. Sirijoje dislokuota Rusijos specialiųjų operacijų pajėgų, karo policija, veikia Rusijos kariaujančių šalių susitaikymo ir pabėgėlių judėjimo kontrolės centras Sirijoje.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija didelėms bendroms pratyboms perkėlė į Baltarusiją savo karių iš Sibiro ir Tolimųjų Rytų. Baltarusijos autoritarinis lyderis A. Lukašenka ragino stiprinti ryšius su Maskva gynybos srityje ir neseniai pasiūlė Baltarusijoje dislokuoti rusų branduolinių ginklų.

Vakarams dėl susidorojimo su opozicija Baltarusijoje paskelbus sankcijų Minskui, A. Lukašenka vis labiau kliaujasi Kremliaus politine ir finansine parama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.