Belgijoje per antiteroristinę operaciją sulaikyti 13 asmenų

Daugiau kaip 100 Belgijos policininkų antradienį surengė virtinę reidų Antverpeno uostamiestyje ir sulaikė 13 asmenų, įtariamų ryšiais su džihadistais, pranešė prokurorai.

Daugiau kaip 100 Belgijos policininkų antradienį surengė virtinę reidų Antverpeno uostamiestyje ir sulaikė 13 asmenų.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau kaip 100 Belgijos policininkų antradienį surengė virtinę reidų Antverpeno uostamiestyje ir sulaikė 13 asmenų.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2022, 2:45 PM, atnaujinta Feb 8, 2022, 5:43 PM

Operacija buvo surengta kaip platesnio tyrimo dalis, vadovaujant magistratams, kurie specializuojasi kovoje su terorizmu, sakoma federalinių prokurorų pranešime.

„Susidomėta salafitų džihadistų aplinkos Antverpeno grupe, o šios operacijos tikslas buvo detaliau išsiaiškinti grupės veiklą, – sakoma pranešime. – Sulaikyti 13 asmenų, jie dar šiandien stos prieš tyrimą vykdantį teisėją ir jis spręs dėl galimo arešto.“

Belgijos miestai Briuselis ir Antverpenas praeityje buvo minimi kaip įtariamos tarptautinio džihadistų ekstremizmo užnugario bazės.

Antverpene buvo 2010-aisiais įsteigtos džihadistų grupuotės „Sharia4Belgium“ bazė. Keli šios grupuotės nariai išvyko į Siriją kovoti griežtosios linijos grupuočių gretose.

„Sharia4Belgium“, siekusios įvesti šariato teisę Belgijoje, buvęs lyderis Fouadas Belkacemas 2015-aisiais Belgijoje buvo nuteistas 12 metų kalėti, o 2018-aisiais iš jo buvo atimta Belgijos pilietybė.

Ši salafitų organizacija buvo oficialiai išformuota, bet Belgijos teisėsaugininkai baiminasi, kad ji vis dar gali įkvėpti kai kuriuos islamistus.

Po 2015 metų lapkričio 13-osios atakų Paryžiuje, per kurias žuvo 130 žmonių, Belgija buvo kaltinama tuo, kad tapo užnugario baze tarptautiniam džihadizmui.

Pradinis tyrimas parodė, kad keli atakų vykdytojai yra iš Briuselio darbininkų klasės rajono Molenbeko ir kad atakos buvo planuojamos čia.

Ir pati Belgija tapo taikiniu, kai Briuselyje buvo areštuotas Salahas Abdeslamas, vienintelis gyvas likęs Paryžiaus atakų vykdytojas, dabar teisiamas Prancūzijoje.

2016 metų kovo 22 dieną Briuselyje du mirtininkai susprogdino bombas, o atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Sprogdintojai iš tos pačios džihadistų kuopelės, įvykdžiusios Paryžiaus atakas, susisprogdino Briuselio Zaventemo oro uoste ir metropolitene. Per sprogimus žuvo 32 ir buvo sužeista dar 340 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.