„Politico“: Europa skeptiškai vertina JAV prognozes dėl Rusijos invazijos į Ukrainą

JAV sąjungininkės Europos Sąjungoje ir NATO skeptiškai vertina JAV prognozes, kad Rusija jau ateinančią savaitę gali pasiųsti savo pajėgas įsiveržti į kaimyninę Ukrainą, penktadienį pranešė interneto leidinys „Politico“, remdamasis neįvardytų pareigūnų informacija.

Ukrainiečių tankas pervažiuoja purvo balą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ukrainiečių tankas pervažiuoja purvo balą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2022, 12:15 PM

Kaip rašo „Politiko“, JAV prezidentas Joe Bidenas per vaizdo konferenciją su sąjungininkais sakė, jog amerikiečių žvalgybos duomenys rodo, kad Rusija karinius veiksmus prieš Ukrainą pradės vasario 16 dieną.

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas penktadienį irgi perspėjo, kad Rusija gali pradėti įsiveržimą dar prieš pasibaigiant Pekino žiemos olimpinėms žaidynėms, kurios truks iki vasario 20 dienos.

Naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi „su padėtimi susipažinusiais pareigūnais“ nurodė, kad „bet kokie veiksmai gali prasidėti jau antradienį“, bet pridūrė, kad „galutiniai Rusijos ketinimai nežinomi“.

Vis dėlto, anot „Politico“, „europiečiai leido suprasti padėtį vertinantys kitaip“.

Leidinys rašo, kad Jungtinės Karalystės atstovė teigė, kad Londonas kitaip interpretuoja žvalgybos duomenis, susijusius su prognoze, kad Rusija karinius veiksmus pradės vasario 16 dieną.

„Du Europos diplomatai išsakė dar skeptiškesnį požiūrį, o vienas iš jų pareiškė, kad jie „vis dar atsisako priimti tai už gryną pinigą“, – pridūrė „Politico“.

„Tikėtina, kad žvalgybos duomenys dėl vasario 16-osios yra neapdoroti ir nėra bendras Jungtinių Valstijų vertinimas. Tai gali paaiškini didelį atotrūkį tarp prognozių, kada Putinas atakuos – jeigu iš viso tai padarys“, – konstatavo leidinys.

Rusija šeštadienį pranešė išsiuntusi dalį savo diplomatinių darbuotojų iš Ukrainos, esą baimindamasi Kijevo ir jo sąjungininkų „provokacijų“.

Šis žingsnis buvo atliktas skambant vis garsesniems Vakarų perspėjimams, kad Rusija, sutelkusi prie sienų su Ukraina stiprias pajėgas, planuoja įsiveržti į kaimyninę šalį.

„Baimindamiesi Kijevo režimo arba trečiųjų šalių galimų provokacijų tikrai priėmėme sprendimą optimizuoti Rusijos diplomatinių įstaigų Ukrainoje personalą“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos pranešime.

„Atkreipiame dėmesį, kad mūsų ambasada ir konsulatai toliau atlieka savo pagrindines funkcijas“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.