Juodojoje jūroje – didžiulės Rusijos karinio laivyno pratybos: tikslas – Krymo pusiasalio gynyba

Rusijos karinės jūrų pajėgas šeštadienį pradėjo dideles pratybas Juodojoje jūroje, nors Maskva atmetė „isterišką“ JAV perspėjimą, kad Rusijos puolimas prieš Ukrainą gali prasidėti artimiausiomis dienomis.

​Rusijos karinės jūrų pajėgas šeštadienį pradėjo dideles pratybas Juodojoje jūroje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Rusijos karinės jūrų pajėgas šeštadienį pradėjo dideles pratybas Juodojoje jūroje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Rusijos karinės jūrų pajėgas šeštadienį pradėjo dideles pratybas Juodojoje jūroje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Rusijos karinės jūrų pajėgas šeštadienį pradėjo dideles pratybas Juodojoje jūroje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 12, 2022, 2:58 PM, atnaujinta Feb 12, 2022, 3:03 PM

„Daugiau kaip 30 Juodosios jūros laivyno laivų išplaukė į jūrą iš Sevastopolio ir Novorosijsko pagal mokymų planą“, – sakoma šeštadienį ryte paskelbtame Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

„Pratybų tikslas – ginti Krymo pusiasalio pakrantę, pajėgų Juodojoje jūroje bazes, taip pat šalies ekonominį sektorių... nuo galimų karinių grėsmių“, – pridūrė ministerija.

Penktadienį Jungtinės Valstijos paskelbė iki šiol aštriausią perspėjimą dėl galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą, pareiškusios, kad karo veiksmai „dabar gali prasidėti bet kurią dieną“.

Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas sakė, kad puolimas tikriausiai prasidėtų nuo aviacijos ir raketų smūgių. Jis ragino Ukrainoje esančius amerikiečius „kiek įmanoma greičiau“ palikti šalį.

Virtinė Europos Sąjungos šalių taip pat paragino savo piliečius išvykti iš Ukrainos.

Tačiau Maskva šiuos JAV perspėjimus atmetė.

„Baltųjų rūmų isterija atskleidžia daugiau nei kada nors anksčiau. Anglosaksams reikia karo. Bet kokia kaina. Provokacijos, dezinformacija ir grasinimai yra mėgstamas metodas jų pačių problemoms spręsti“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ parašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Anatolijus Antonovas savo ruožtu savaitraščiui „Newsweek“ sakė, kad JAV perspėjimai yra „alarmistiniai“, ir pakartojo, kad jo šalis „neketina nieko pulti“.

Rusija pastaraisiais mėnesiais sutelkė prie sienų su Ukraina dešimtis tūkstančių karių, todėl Vakarų šalys nuogąstauja, kad Maskva gali įsiveržti į provakarietišką kaimynę. Prieš aštuonerius metus Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Maskva neigė planuojanti invaziją, bet pateikė Vakarams virtinę reikalavimu, įskaitant spaudimą uždrausti Ukrainai įstoti į NATO.

Įtampai didėjant Rusija praeitą mėnesį paskelbė surengsianti virtinę karinio laivyno pratybų Atlanto, Arkties ir Ramiajame vandenynuose bei Viduržemio jūroje, taip pat „vandenyse ir jūrose prie Rusijos teritorijos“.

Šiose pratybose bendrai dalyvauja daugiau kaip 140 karinių ir pagalbinių laivų, per 60 orlaivių, 1 000 vienetų karinės technikos ir per 10 tūkst. karių, šeštadienį nurodė Gynybos ministerija.

Juodosios jūros regione padidėjusi įtampa laikosi jau ne vienus metus. Maskva kaltina provakarietišką Ukrainos vyriausybę ir Vakarų šalis keliant grėsmę jos saugumui vandenyse prie Krymo.

Pernai birželį Rusijos pajėgos paleido įspėjamųjų šūvių į Jungtinės Karalystės eskadrinį minininką ir apkaltino jį įplaukus į šalies vandenis, nors Londonas tuos pareiškimus atmetė.

Šiuo metu taip pat vyksta didelės bendros sausumos pajėgų pratybos Rusijos sąjungininkėje Baltarusijoje, į kurias Maskva atsiuntė daug karių ir karinės technikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.