A. Lukašenka: Baltarusija pageidauja gauti iš Rusijos raketų „Iskander“

Baltarusija siekia įsigyti arba gauti iš Rusijos trumpo nuotolio raketų „Iskander“, galinčių nešti branduolines kovines galvutes, ir kitokios modernios ginkluotės, ketvirtadienį pareiškė autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka.

 A. Lukašenka.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 A. Lukašenka.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 3:51 PM

„Yra kelių rūšių perspektyvios [rusiškos karinės] technikos, kuri mums reikalinga – „Iskander“ ir ne tik jie. Mes šią techniką pirksima ir gausime kaip dovaną iš savo vyresnių brolių“, – sakė A. Lukašenka, atvykęs stebėti Baltarusijos pietvakariuose vykstančių bendrų su Rusija karinių pratybų „Sąjunginis ryžtas 2022“. Prezidento žodžiu citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Vasario 3 dieną NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, kad Rusija pasiuntė į pratybas Baltarusijoje 30 tūkst. karių ir ginkluotės, įskaitant raketų kompleksus „Iskander M“.

Rusijos gynybos ministerija savo pranešimuose apie į Baltarusiją siunčiamas pajėgas „Iskander“ neminėjo.

A. Lukašenka jau pernai lapkritį sakė, kad Minskas norėtų gauti iš Rusijos kelis divizionus „Iskander M“, kad galėtų juos dislokuoti prie šalies vakarinių ir pietinių sienų.

Minskas taip pat sakė planuojantis pirkti iš Rusijos modernių oro erdvės gynybos sistemų „S-400 Triumf“.

Ketvirtadienį A. Lukašenka taip pat pareiškė, kad jo šalis priimtų branduolinių ginklų, jeigu kiltų kokių nors grėsmių iš užsienio, tarp jos sąjungininkės Rusijos ir Vakarų tebetvyrant įtampai dėl Ukrainos.

A. Lukašanka penktadienį Maskvoje turėtų surengti derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

„Jeigu reikės, jei mūsų oponentai ir varžovai imsis tokių beprasmių, tokių kvailų žingsnių, tai mes dislokuosime ne tik branduolinius, bet ir superbranduolinius, perspektyvius ginklus, kad apsaugotume savo teritoriją“, – BelTA citavo A. Lukašenką.

„Bet jeigu grėsmių Baltarusijai iš nedraugiškų šalių nebus, tai jų čia 100 metų nereikės“, – pridūrė jis.

Rusijos sąjungininkė Baltarusija kol kas nėra branduolinė valstybė. Vėliau šį mėnesį šalyje vyks balsavimas dėl konstitucinių reformų, kurios galėtų numatyti Baltarusijai teisinę galimybę laikyti branduolinius ginklus.

Nuo 1994 metų valdžioje esantis A. Lukašenka pažadėjo surengti šį referendumą po istorinių protestų dėl jo ginčytino perrinkimo prezidento rinkimuose.

Šios konstitucinės reformos taip pat leistų A. Lukašenkai likti valdžioje iki 2035 metų.

Baltarusijoje vykstančios bendros pratybos didina susirūpinimą, kad Rusija planuoja eskaluoti konfliktą Ukrainoje.

Tačiau Baltarusija teigia, pasibaigus iki vasario 20 dienos numatytoms pratyboms visi rusų kariai ir karinė technika išvyks iš šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.