Seulas paleido įspėjamuosius šūvius, kad priverstų atsitraukti Šiaurės Korėjos katerį

Pietų Korėja pranešė paleidusi įspėjamuosius šūvius į Šiaurės Korėjos patrulinį katerį, kirtusį ginčijamą vakarinę šalių jūros sieną, kai persekiojo neginkluotą Šiaurės Korėjos laivą.  

Pietų Korėja pranešė paleidusi įspėjamuosius šūvius į Šiaurės Korėjos patrulinį katerį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Pietų Korėja pranešė paleidusi įspėjamuosius šūvius į Šiaurės Korėjos patrulinį katerį.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 1:09 PM

Šiaurės Korėjos patrulinis kateris kirto vadinamąją Šiaurės ribos liniją antradienį ryte, kai vijosi laivą vandenyse šalia Pietų Korėjos Penjongo salos. Pietų Korėjos kariniam laivui paleidus įspėjamuosius šūvius, Šiaurės Korėjos patrulinis kateris atsitraukė, pranešė Pietų Korėjos gynybos ministerija ir ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.  

Pietų Korėjos kariuomenės pareigūnai sulaikė Šiaurės Korėjos laivą, kurį persekiojo patrulinis kateris, ir šiuo metu apklausia septynis jo įgulos narius.    

Pietų Korėjos karo laivynas dažnai paleidžia įspėjamųjų šūvių, kad priverstų atsitraukti Šiaurės Korėjos laivus, kertančius prastai pažymėtą jūros sieną, tačiau yra buvę ir žmonių gyvybių pareikalavusių susidūrimų.      

Seulas kaltina kaimynę dėl 2010 metų atakos prieš Pietų Korėjos karo laivą, per kurią žuvo 46 jūreiviai. Tačiau Šiaurės Korėja savo kaltės nepripažįsta. 

Pietų Korėja daug dešimtmečių patruliuoja vandenyse aplink Šiaurės ribos liniją, kurią nustatė Jungtinių Tautų daugiašalės pajėgos baigiantis 1950–1953 metų Korėjos karui. Šiaurės Korėja šios linijos nepripažįsta ir laikosi pozicijos, kad siena eina vandenimis, kuriuos šiuo metu kontroliuoja Pietų Korėja. 

Antradienio incidentas įvyko atsinaujinus įtampai dėl Šiaurės Korėjos vykdomų raketų bandymų. Naujausias bandymas buvo atliktas praėjusį šeštadienį. Nors Pchenjanas skelbė išbandęs šalies kuriamo „žvalgybos palydovo“ komponentą, Seulas nurodė, jog tai buvo balistinės raketos paleidimas. 

Trečiadienį Pietų Korėjoje bus renkamas naujas šalies prezidentas. Per tūžmingą rinkimų kampaniją du realiausių šansų laimėti turintys kandidatai aršiai ginčijosi, ar Pietų Korėja turėtų toliau stengtis bendradarbiauti su priešiška Šiaurės Korėja, ar visgi užimti griežtesnę poziciją branduolinį ginklą turinčios kaimynės atžvilgiu.   

Jungtinių Valstijų ir Šiaurės Korėjos derybos dėl Pchenjano branduolinės programos jau trejus metus yra aklavietėje, šalims nesutariant, ko turėtų atsisakyti Pchenjanas mainais į JAV vadovaujamų sankcijų sušvelninimą.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.