Vokietija planuoja pirkti 35 moderniausius amerikiečių F-35 karo lėktuvus

Vokietija planuoja įsigyti iki 35 JAV firmos „Lockheed Martin“ pagamintų naikintuvų F-35 ir 15 „Eurofighter“ naikintuvų, pirmadienį pranešė šaltinis parlamente.

Vokietija planuoja įsigyti iki 35 JAV firmos „Lockheed Martin“ pagamintų naikintuvų F-35 ir 15 „Eurofighter“ naikintuvų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vokietija planuoja įsigyti iki 35 JAV firmos „Lockheed Martin“ pagamintų naikintuvų F-35 ir 15 „Eurofighter“ naikintuvų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-14 11:36

Remiantis šaltinio patvirtintais žiniasklaidos pranešimais, F-35 naikintuvai pakeis dešimtmečių senumo Vokietijos „Tornado“ laivyną. Tai – vieninteliai lėktuvai, galintys nešti JAV branduolines bombas. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas praėjusį mėnesį pažadėjo investuoti 100 milijardų eurų (112 milijardų dolerių) į nuolat nepakankamai finansuojamą šalies Bundesverą.

Daugiafunkcinis F-35 laikomas moderniausiu pasaulyje koviniu lėktuvu. Dėl ypatingos formos ir išorinės dangos mašiną sunku aptikti priešo radiolokatoriams. Šaltiniai teigė, kad Vokietijos ginkluotosios pajėgos planuoja įsigyti iki 35 šių nematomų lėktuvų.

Atrodo, kad Berlyno vyriausybė pergalvojo ir atmetė ankstesnius nuogąstavimus, kad F-35 lėktuvų įsigijimas gali pakenkti bendriems su Prancūzija planams sukurti bendrą Europos kovinį lėktuvą (FCAS/Future Combat Air System). Kalbant apie F-35, neseniai buvo atkreiptas dėmesys, kad NATO partnerės Europoje taip pat naudoja reaktyvinį lėktuvą ir kad veikiant galimi „sinergijos efektai“.

Dabartinė vyriausybė užsibrėžė pakeisti lėktuvus „Tornado“ koalicinėje sutartyje, sudarytoje po rugsėjį vykusių federalinių rinkimų. Jau daugelį metų apstu pranešimų apie pasenusią ir nusidėvėjusią Vokietijos karinę įrangą, šiuo metu Vokietijos kariuomenė ėmėsi ją atnaujinti.

Praėjusį mėnesį Vokietijos kancleris Olafas Scholzas paskelbė apie didžiulį gynybos išlaidų padidinimą. Pasak jo, investicijos viršys 2 proc. bendrojo vidaus produkto įsipareigojimą, nes Ukrainos konfliktas verčia Berlyną permąstyti savo užsienio politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.