J. Stoltenbergas: karas Ukrainoje skatina NATO nares didinti išlaidas gynybai

Rusijos įsiveržimas į Ukrainą paskatino NATO valstybes nares „iš naujo pajusti būtinybę“ didinti išlaidas gynybai, ketvirtadienį pareiškė Aljanso generalinis sekretorius Jenas Stoltenbergas, pristatydamas organizacijos 2022-ųjų metinę ataskaitą.

J. Stoltenbergas.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
J. Stoltenbergas.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 5:42 PM, atnaujinta Mar 31, 2022, 5:48 PM

Dokumente, kuriame apžvelgiamos išlaidos prieš Rusijai pradedant karą šių metų vasarį, nurodoma, kad tik aštuonios iš 30 NATO valstybių narių vykdo įsipareigojimą gynybai skirti bent 2 proc. nuo savo bendrojo vidaus produkto.

Kaip įprasta, Jungtinės Valstijos – didžiausia NATO karinė galybė – pirmauja pagal išlaidas gynybai, kurios sudaro 3,6 procento BVP. Maždaug tiek pat gynybai proporcingai skiria ir Graikija.

Dar šešios šalys, pranokstantys 2 proc. „gairę“, yra Lenkija, Jungtinės Karalystė, Kroatija, Estija, Latvija ir Lietuva.

Tokių valstybių sumažėjo, palyginus su 2020 metais, kai 2 proc. BVP tikslą buvo pasiekusios 11 NATO narių.

Tačiau J. Stoltenbergas pabrėžė, kad karas Ukrainoje nulėmė „naują saugumo tikrovę“ ir kad sąjungininkės jau pradėjo į ją reaguoti.

Jis atkreipė dėmesį, kad Vokietija pareiškė ketinanti skirti 100 mlrd. eurų (110 mlrd. JAV dolerių) savo prastai paruoštai kariuomenei ir viršyti 2 proc. rodiklį. Apie tokius planus Berlynas paskelbė praėjus vos kelioms dienoms nuo invazijos pradžios vasario 24-ąją.

NATO vadovas taip pat užsiminė apie panašius Danijos, Lenkijos ir Rumunijos pažadus pasiekti minimą finansavimo tikslą.

„Kartu tai yra didžiulis skirtumas“, – sakė J. Stoltenbergas.

Vis tik jis pripažino, kad vyriausybės turi derinti išlaidų prioritetus tarp gynybos, sveikatos apsaugos, švietimo ir infrastruktūros.

Tačiau jis pabrėžė: „Tuo pat metu, kai matome naują saugumo realybę, kai matome agresyvius Rusijos veiksmus prieš Ukrainą, visi suprantame, kad reikia investuoti į mūsų saugumą.“

Anot J. Stoltenbergo, įsipareigojimai didinti gynybos išlaidas bus aptariami per birželį Madride vyksiantį NATO viršūnių susitikimą. Jo metu taip pat turi būti parengta nauja Aljanso gynybos strategija, specialiai pritaikyta atsakui į Rusijos keliamą grėsmę.

„Manau, kad matote, jog reikia daugiau investuoti į oro gynybą, reikia daugiau investuoti į aukštesnę parengtį; taip pat turėti daugiau ginkluotės, gerokai daugiau pajėgumų vykdyti operacijas ilgesniu laikotarpiu bei stipriausių pajėgumų“, – kalbėjo NATO generalinis sekretorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.