JAV, JK ir Australija ketina bendradarbiauti vystant hipergarsines raketas

Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir Australija antradienį pareiškė pradėsiančios bendradarbiauti kuriant hipergarsines raketas, skirtas tiek gynybiniams, tiek puolamiesiems pajėgumams didinti, Rusijai ir Kinijai sparčiai vystant šias pažangias technologijas.

AUKUS (trišalio Australijos, Jungtinės Karalystės ir JAV saugumo aljanso) šalių vadovai S. Morrisonas, B. Johnsonas ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
AUKUS (trišalio Australijos, Jungtinės Karalystės ir JAV saugumo aljanso) šalių vadovai S. Morrisonas, B. Johnsonas ir J. Bidenas.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 4:48 PM

Trys Vakarų valstybės pareiškė, kad dirbs prie hipersoninių raketų, plėsdamos neseniai sudarytą gynybos aljansą AUKUS. Ši partnerystė skirta aprūpinti Australiją atominiais povandeniniais laivais, siekiant atsverti augančią Kinijos karinę įtaką.

JAV prezidentas Joe Bidenas, JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir Australijos premjeras Scottas Morrisonas išplatintame pareiškime pažadėjo palaikyti „naują trišalį bendradarbiavimą hipergarsinių technologijų ir gynybos nuo jų srityse, taip pat [didinant] elektroninės karybos pajėgumus“.

Hipergarsinės raketos gali skrieti daugiau nei penkis kartus greičiau už garsą ir manevruoti skrydžio metu, todėl jas daug sunkiau susekti ir perimti nei tradicinius sviedinius. Be to, jos gali nešti įprastines arba branduolines kovines galvutes.

S. Morrisonas trečiadienį sakė, kad hipergarsinės raketos ir susijusios technologijos dabar „tikrai yra dalis AUKUS partnerystės, kurią siekiama įgyvendinti“.

Tačiau pateikta nedaug detalių apie lyderių pristatytą hipergarsinių technologijų planą.

Pasak Australijos strateginės politikos instituto gynybos analitiko Marcuso Hellyerio, sunku spręsti, „kas iš tikrųjų yra nauja“ minėtame pareiškime.

Ekspertas pabrėžė, kad Kanbera ir Vašingtonas jau ir taip drauge vysto hipergarsines raketas, nors naujasis įsipareigojimas gali atverti naujų galimybių bendradarbiaujant su Britanija.

2020 metų gruodį Australija paskelbė, kad bendradarbiaus su JAV kuriant hipergarsinius ginklus pagal vadinamąją SCIFIRE programą.

Be to, Kanbera savo 2020 metų gynybos strategijos programoje įsipareigojo investuoti 6,2–9,3 mlrd. Australijos dolerių (4,3–6,4 mlrd. eurų) į sparčiąsias, tolimojo nuotolio smogiamąsias ir priešraketinės gynybos sistemas, įskaitant hipergarsinius kompleksus.

Rusijos pranašumas

Tą pačią dieną, kai buvo paskelbtas naujausias AUKUS pranešimas, JAV kariuomenė pranešė neseniai užbaigusi iš lėktuvo paleidžiamos hipergarsinės raketos, išvystančios didesnį kaip 5 machų greitį, laisvojo skrydžio bandymą.

Tačiau didelės pažangos šioje srityje pasiekė ir kitos valstybės.

JAV Kongreso tyrimų tarnybos duomenimis, Rusija yra labiausiai pažengusi vystant hipergarsines raketas, o Kinija taip pat agresyviai tobulina turimas technologijas.

Rusija praėjusį mėnesį pareiškė paleidusi į Ukrainą dvi hipergarsines raketas. Tačiau ekspertai sako, kad panaudotos raketos „Kinžal“ tėra modifikuotos balistinės raketos „Iskander“ ir neatitinka plačiai priimtos hipergarsinio ginklo sampratos.

Kinija, kaip manoma, pernai sėkmingai išbandė savo hipergarsinę raketą, apskriejusią Žemės rutulį ir smogusią sąlyginiam taikiniui Kinijoje. Pekino teigimu, tuomet buvo atliktas „įprastas erdvėlaivio bandymas“.

Tuo metu Šiaurės Korėja tvirtina sausį atlikusi du hipergarsinių raketų bandymus.

JAV, JK ir Australija praėjusių metų rugsėjį sudarė AUKUS, žadėdamos pasidalinti su Kanbera technologijomis, kurios leistų jai pasistatyti įprastine ginkluote aprūpintų atomlaivių laivyną. Jis suteiktų Australijai didesnį slaptumą ir pasiekiamumą Ramiojo vandenyno regione.

Dėl šios partnerystės Kanbera atsisakė daugiamilijardinės povandeninių laivų pirkimo sutarties su Prancūzija, o tas žingsnis išprovokavo Paryžiaus įtūžį.

Trijų AUKUS šalių lyderiai antradienį pareiškė, kad yra „patenkinti“ pažanga, padaryta įgyvendinant Australijos povandeninių laivų programą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.