Nuskendus Rusijos laivyno pasididžiavimui „Moskva“ – atodūsis Odesoje: paaiškino, kas kėlė didžiausią grėsmę

Odesos uostamiesčio meras nurodė, kad nuskendus Rusijos karo laivui „Moskva“ Juodosios jūros regione nebeliko vienos didžiausių grėsmių. Kreiseris buvo sunaikintas po to, kai jame įvyko sprogimas ir kilo gaisras.

Rusijos karo laivas „Moskva“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos karo laivas „Moskva“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2022, 3:11 PM, atnaujinta Apr 16, 2022, 3:24 PM

Apie tai pasakojo Odesos meras Genadijus Truchanovas: „Maskvos“ kreiseris turėjo moderniausią raketinę įrangą. Jis mums kėlė didelę grėsmę, nes galėjo paremti sausumos puolimą, jeigu jis čia būtų įvykęs“.

Istorinis Odesos miestas turi didžiausią Ukrainos jūrų uostą ir gyveno baimindamasis, kad į jį bet kada gali įsiveržti Judojoje jūroje dislokuotas Rusijos karinis laivynas.

Nors karo laivas jau sunaikintas, A.Truchanovas perspėjo, kad padėtis išlieka pavojinga.

„Deja, priešas turi raketų – ne tik tų, kurios buvo ant kreiserio „Moskva“, bet ir sausumoje, taip pat Kryme. Mes tai matome, nes praėjusią naktį Ukrainoje buvo atakų. Jos buvo vykdomos iš Krymo teritorijos“ , – kalbėjo A.Truchanovas.

Apie tokią grėsmę priminė įvykęs išpuolis mieste greta Odesos. Raketos pataikė į netoli esantį pakrantės miestą Mykolajivą. Ten esančios kariuomenės atstovai pranešė, kad žuvo arba buvo sužeisti keli civiliai gyventojai.

Gynybinės galios praradimas

Raketomis „žemė-oras“ aprūpinta „Moskva“ užtikrino tolimojo nuotolio ir mobilią oro gynybą visam Rusijos laivynui Juodojoje jūroje. Ji saugojo kreiserius, fregatas, raketines korvetes ir tūkstančius karių galinčius gabenti desantinius laivus.

Netekęs „Moskvos“ gynybinės ugnies galios, šis laivynas bus labiau pažeidžiamas atakų, ypač Ukrainos karinių oro pajėgų.

Nepaisant to, Rusijos gynybiniai pajėgumai išlieka stiprūs. Rusai Kryme dislokavo galingas oro gynybos sistemas, kurias 2014 m. atėmė iš Ukrainos.

Parengta pagal BBC ir „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.