Vakarų žvalgyba virš Rusijos kariuomenės pastebi V. Putino ranką: jau nurodinėja ir pulkininko, ir brigadininko lygyje

Pasak Vakarų karinių šaltinių, Vladimiras Putinas taip asmeniškai įsitraukė į karą Ukrainoje, kad priima operatyvinius ir taktinius sprendimus „pulkininko ar brigadininko lygiu“.

V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 17, 2022, 8:28 AM, atnaujinta Oct 26, 2022, 3:43 PM

Jie pridūrė, kad Rusijos prezidentas padeda nuspręsti dėl pajėgų judėjimo Donbase, kur praėjusią savaitę okupantai patyrė kruviną pralaimėjimą, kai kelis kartus bandė kirsti strateginę upę Ukrainos rytuose.

Priešingai nei Ukrainos žiniasklaida, šaltiniai pridūrė, kad V. Putinas vis dar glaudžiai bendradarbiauja su Rusijos ginkluotųjų pajėgų vadu generolu Valerijumi Gerasimovu.

„Manome, kad V.Putinas ir V.Gerasimovas dalyvauja priimant taktinius sprendimus tokiu lygiu, kokio paprastai tikėtumeisi iš pulkininko ar brigadininko“, – sakė karinis šaltinis, komentuodamas Ukrainos rytuose vykstantį mūšį.

Maskvos kariuomenei kol kas nepavyko pasiekti proveržio Donbase, kur ji jau mėnesį rengia puolimą, kurio metu kelis kartus nepavyko apsupti mažesnių Ukrainos pajėgų.

Daugiau detalių, pagrindžiančių šį pareiškimą, nepateikta, nors buvo užsiminta, kad vertinimas apie glaudų asmeninį V. Putino dalyvavimą pagrįstas gauta žvalgybos informacija.

Rusijos kariuomenė, palyginti su Vakarų kariuomene, veikia labiau „iš viršaus į apačią“, o nurodymai paprastai siunčiami generolams, esantiems lauke. Tačiau Maskvos invazijos silpnėjimas reiškia, kad ji buvo priversta siųsti generolus arčiau fronto linijos, kur, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų duomenimis, jau žuvo iki 12 generolų.

Buvęs Didžiosios Britanijos armijos brigados generolas ir Tarptautinio strateginių studijų instituto sausumos karų ekspertas Benas Baris sakė: „Vyriausybės vadovas turėtų turėti geresnių reikalų nei priimti karinius sprendimus. Jie turėtų nustatyti politinę strategiją, o ne paskęsti kasdienėje veikloje“.

Praėjusią savaitę nesėkmingai bandant kirsti Siverskio Donecko upę ties Bilohorivka, remiantis mūšio vietos aeronuotraukomis, buvo sunaikinta daugiau kaip 70 rusų karinės technikos vienetų.

Per pastarąją parą Rusijos pajėgos apšaudė fronto pozicijas Ukrainos rytinėje Donbaso dalyje, nes kovos vis labiau koncentruojasi į Severodonecką – labiausiai į rytus nutolusį miestą, kurį po daugiau kaip 11 savaičių trunkančio karo vis dar kontroliuoja Ukrainos pajėgos.

Luhansko srities gubernatorius Serhijus Haidajus pirmadienį sakė, kad savaitgalį Rusijos smūgiai smogė miesto ligoninei, žuvo du žmonės ir buvo sužeisti devyni, įskaitant vaiką, taip pat buvo atakuotos kelios kitos vietos. Jis pridūrė, kad sekmadienį Ukrainos pajėgos atrėmė 17 atakų ir sunaikino 11 Rusijos šarvuočių.

Rusai pamažu rengia Severodonecko, pramoninio miesto, kuriame prieš karą gyveno 100 000 gyventojų, puolimą, nes pastangos užbaigti platesnę Ukrainos gynybinių pajėgų apsuptį Donbase, atrodo, žlugo.

Ukrainos pajėgos taip pat toliau stūmė Rusijos pajėgas iš Charkovo, antro pagal dydį šalies miesto, o V.Zelenskis pasveikino karius, kurie pastatė naują pasienio postą Rusijos pasienyje į šiaurę nuo miesto.

„Esu jums labai dėkingas visų ukrainiečių, savo ir savo šeimos vardu, – sakė jis vaizdo žinutėje. – Esu labai dėkingas visiems kovotojams, tokiems kaip jūs“.

Didžiosios Britanijos gynybos štabo viršininkas admirolas seras Tonis Radakinas sakė manąs, kad Ukraina dabar laimi karą, nes V. Putinas norėjo „prijungti visą Ukrainą“ ir „įvesti savo valdžią šioje šalyje“, bet jam nepavyko.

Karo studijų institutas (ISW) pareiškė manantis, kad „Rusijos pajėgos greičiausiai atsisakė tikslo užbaigti plataus masto Ukrainos dalinių apsuptį nuo Donecko miesto iki Iziumo“ ir siekia užimti likusią Luhansko srities, kuriai priklauso Severodoneckas, dalį.

Antroji mažesnio masto Severodonecko apsuptis taip pat nepavyko praėjusią savaitę, kai Rusijos pajėgos patyrė didelių nuostolių per kelis nesėkmingus bandymus kirsti Siverskio Donecko upę ties Bilohorivka.

Parengta pagal „Sky news“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti