Kinija surengė antrą didžiausią šiais metais įsibrovimą į Taivano gynybos zoną

Kinija surengė antrą didžiausią šiais metais įsibrovimą į Taivano oro gynybos zoną, pranešė Taibėjus, informuodamas apie 30 įskridusių kinų lėktuvų, įskaitant daugiau kaip 20 naikintuvų.

Kinija surengė antrą didžiausią šiais metais įsibrovimą į Taivano oro gynybos zoną.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinija surengė antrą didžiausią šiais metais įsibrovimą į Taivano oro gynybos zoną.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 9:58 AM

Taivano gynybos ministerija vėlai pirmadienį paskelbė skubiai pakėlusi savo lėktuvus ir dislokavusi oro gynybos raketų sistemas naujausiai Kinijos veiklai stebėti.

Taivanas, turintis 23 mln. gyventojų, gyvena nuolatinės Kinijos invazijos grėsmės sąlygomis. Pekinas autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Jungtinės Valstijos praėjusią savaitę apkaltino Pekiną didinant įtampą dėl Taivano, o valstybės sekretorius Antony Blinkenas lėktuvų įsibrovimus pateikė kaip „vis labiau provokuojamos retorikos ir veiklos“ pavyzdį.

A. Blinkeno komentaras pasirodė JAV prezidentui Joe Bidenui praėjusios savaitės pirmadienį, per vizitą Japonijoje, išsakius atviriausią per kelis dešimtmečius pažadą, kad Vašingtonas gintų Taivaną karinėmis priemonėms, jeigu Pekinas surengtų invaziją.

Tačiau vėliau Baltieji rūmai tvirtino, kad jų „strateginio dviprasmiškumo“ politika dėl to, ar JAV kištųsi, nepasikeitė.

Pirmadienio įsibrovimas buvo didžiausias nuo sausio 23-iosios, kai į Taivano oro gynybos atpažinimo zoną (ADIZ) įskrido 39 lėktuvai.

ADIZ nėra Taivano teritorinė oro erdvė ir apima gerokai didesnę teritoriją, iš dalies persidengiančią su pačios Kinijos oro gynybos atpažinimo zona, ir netgi dalį žemyninės Kinijos.

Taivaniečių gynybos ministerijos pateiktame skrydžių žemėlapyje matyti, kad lėktuvai įskrido į pietvakarinį ADIZ kampą, o paskui apsisuko ir iš jo išskrido.

Pastaraisiais metais Kinija smarkiai suintensyvino ginklų žvanginimą prie Taivano ir beveik kasdien siunčia savo orlaivius į salos oro gynybos atpažinimo zoną.

Kaip rodo naujienų agentūros AFP surinkti duomenys, pernai į Taivano oro erdvės gynybos zoną Kinija pasiuntė iš viso 969 karinius lėktuvus. Šis skaičius yra daugiau kaip dvigubai didesnis lyginant su padėtimi ankstesniais metais – 2020-aisiais į šią zoną buvo pasiųsta apie 380 lėktuvų.

Didžiausias tokio pobūdžio incidentas įvyko 2021 metų spalio 4-ąją, kai į šią zoną įskrido 56 Kinijos kariniai lėktuvai.

2022 metais Taivanas jau pranešė apie 465 įsibrovimus. Tai beveik 50 proc. daugiau nei per tą patį periodą 2021-aisiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.