Rusija ragina Turkiją nepradėti puolimo Sirijoje

Rusija išreiškė viltį, kad Turkija „susilaikys“ nuo puolimo Sirijos šiaurėje, turkų prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui atnaujinus grasinimus vykdyti karinę kampaniją prieš kurdų „teroristus“.

M. Zacharova.<br>AP/Scanpix nuotr.
M. Zacharova.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-03 08:06

„Tikimės, kad Ankara susilaikys nuo veiksmų, galinčių nulemti ir taip sunkios padėties Sirijoje pavojingą pablogėjimą“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos pareiškime.

„Tokiu žingsniu... būtų tiesiogiai pažeistas Sirijos suverenumas ir teritorinis vientisumas“, juo būtų „dar labiau eskaluojama įtampa Sirijoje“, sakė atstovė.

R. T. Erdoganas trečiadienį vėl pagrasino surengti karinę operaciją Sirijos šiaurėje.

„Žengiame dar vieną žingsnį kurdami 30 km pločio saugumo zoną palei mūsų pietinę sieną. Išvalysime Tel Rifatą ir Manbidžą“, – pareiškė jis, turėdamas omenyje du šiaurinius Sirijos miestus.

Pasak R. T. Erdogano, turkų pajėgos paskui „žingsnis po žingsnio pereis į kitus regionus“.

Turkijos vadovas jau savaitę grasina pradėti operaciją prieš Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojus.

Jis taip pat taikosi į Sirijos kurdų grupuotę „Liaudies apsaugos daliniai“ (YPG), kurią laiko PKK dalimi.

M. Zacharova sakė, kad Rusija „supranta Turkijos susirūpinimą dėl grėsmių nacionaliniam saugumui, kylančių pasienio regionuose“, bet pridūrė, kad problema gali būti išspręsta tik dislokavus tame rajone Sirijos pajėgas.

Pagal 2019 metų susitarimą Damasko režimo sąjungininkė Rusija ir Turkija įsipareigojo užtikrinti, kad kurdų pajėgos pasitrauktų iš Sirijos rajonų prie Turkijos sienos, ir pradėti bendrą patruliavimą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį įspėjo NATO sąjungininkę Turkiją nesiimti karinių veiksmų Sirijos šiaurėje, ir sakė, kad jie sukeltų pavojų regionui.

Antradienį R. T. Erdoganas sakė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kad pagal 2019 metų abiejų šalių pasirašytą susitarimą leidžiama sukurti saugumo zoną palei Turkijos ir Sirijos sieną.

Turkų lyderis taip pat nepritaria Suomijos ir Švedijos neseniai pateiktoms paraiškoms dėl narystės NATO, nes, jo nuomone, šios šalys pernelyg atlaidžiai žiūri į kurdų kovotojų grupuotes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.