Po beatodairiškos rusų raketų smūgių kampanijos – arši Ukrainos gynyba: pagrindinės kovos verda dėl strateginių kelių

Birželio 27 d. Rusijos raketų smūgis pataikė į Kremenčuko gyvenamajame rajone Poltavos srityje esantį prekybos centrą ir mažiausiai 18 civilių gyventojų gyvybes. Ukrainos šaltiniai teigė, kad smūgio metu prekybos centre buvo daugiau kaip 1 000 civilių gyventojų, o pareigūnai vis dar aiškinasi aukų skaičių.

Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Chersono regionas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Chersono regionas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusija paleido raketas į sausakim<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusija paleido raketas į sausakim<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusija paleido raketas į sausakim<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusija paleido raketas į sausakim<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusija paleido raketas į sausakim<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusija paleido raketas į sausakim<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 10:54 AM, atnaujinta Oct 26, 2022, 3:27 PM

Be žiauraus smūgio Kremenčukui pastarosiomis dienomis suintensyvėjo Rusijos raketų smūgiai Ukrainos infrastruktūrai ir civiliniams objektams, nurodo karo Karo Studijų Institutas (ISW).

Birželio 26 d. Ukrainos vidaus reikalų ministerijos patarėjas Vadimas Denisenko pareiškė, kad Rusijos pajėgos pradėjo masinių ir iš esmės beatodairiškų raketų smūgių kampaniją prieš Ukrainos miestus, ir tai atkartoja birželio 27 d. neįvardyto JAV gynybos pareigūno pareiškimus, kad Rusijos pajėgos vis labiau pasikliauja artilerijos ir raketų smūgiais, siekdamos paspartinti operacijas Ukrainoje.

Rusijos karinė valdžia toliau ieško būdų, kaip papildyti vis labiau išsekusias savo pajėgų galimybes neskelbiant visuotinės mobilizacijos. Birželio 27 d. neįvardytas aukštas JAV gynybos pareigūnas pareiškė, kad Rusijos pajėgoms greičiausiai trūksta vyresniųjų karinių vadovų ir jos labiau pasikliauja į atsargą išėjusiais karininkais ir atsargos karininkais, kad pakeistų karininkų aukas.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija panašiai pranešė, kad Rusijos pajėgos, siekdamos sutelkti savanorių paramą ir papildyti trečiąją bataliono taktinę grupę (BTG) reguliariosiose (ir išsekusiose) brigadose, tikriausiai daugiau remsis rezervo grandimis, t. y. koviniu kariuomenės rezervu (BARS) ir žmonių mobilizacijos ištekliais. Kaip anksčiau įvertino ISW, mažai tikėtina, kad tokie rezervai padės Rusijos pajėgoms reikšmingai atkurti pajėgų pajėgumus.

Pagrindinės pastangos – Rytų Ukrainoje

Didžiausias rusų pajėgų pastangos pastebimos Charkovo, Donecko, Luhansko srityse, čia Rusijos tikslas aiškus: Ukrainos pajėgų apsupimas Rytų Ukrainoje ir visos Donecko ir Luhansko sričių, į kurias pretenduoja Rusijos įgaliotiniai Donbase, užėmimas.

Birželio 27 d. Rusijos pajėgos nežymiai pasistūmėjo į pietvakarius nuo Lysychansko, tačiau dar nėra visiškai nutraukusios Ukrainos antžeminių komunikacijų linijų į miestą.

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos iš dalies sėkmingai žengė į vakarus nuo Vovchojarivkos link Lysychansko-Bachmuto greitkelio, tačiau dėl ukrainiečių pasipriešinimo Verchnokamyankoje birželio 27 d. greičiausiai jo nepasiekė.

Rusijos pajėgos taip pat saugo pozicijas pietinėje Lysychansko naftos perdirbimo gamyklos teritorijoje ir palaikė artilerijos ugnį prieš ukrainiečių pozicijas aplink Lysychansko želatinos gamyklą. Pranešama, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos atakas į šiaurę nuo Pidlisnės, esančios į pietus nuo Lysychansko želatinos gamyklos.

Luhansko srities administracijos vadovas Serhijus Haidajus paragino Lysychansko gyventojus evakuotis iš miesto, nurodydamas, kad Ukrainos pajėgos tebekontroliuoja bent kai kuriuos kelius į miestą.

Birželio 27 d. Ukrainos pajėgos ir toliau priešinosi Rusijos pajėgų judėjimui link greitkelio į rytus nuo Bachmuto. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos nesėkmingai žvalgė aplink Jakovlivką, Spirnę ir Berestovę, esančias palei kelią į šiaurės rytus nuo Bachmuto.

Birželio 27 d. Rusijos pajėgos vykdė nesėkmingas puolamąsias operacijas į šiaurę nuo Slovjansko. Charkovo srities administracijos vadovas Olegas Synegubovas pranešė, kad Ukrainos pajėgos pasipriešino Rusijos atakoms Mazanivkoje ir Dolynoje palei kelią E40.

Rusijos puolamosios operacijos iš esmės sustojo aplink Iziumės ašį, nes rusai persiorientavo į Severodonecko-Lysychansko srities apsaugą. JK gynybos ministerija pažymėjo, kad intensyvus apšaudymas aplink Iziumę gali rodyti Rusijos bandymus „atgauti pagreitį“ palei šią ašį, tačiau Rusijos pajėgoms greičiausiai reikės atsisakyti pažangos Luhansko srityje, kad galėtų atnaujinti puolamąsias operacijas į šiaurę nuo Slovjansko.

Charkovo miestas

Rusijos pajėgos surengė vietinius, bet nesėkmingus gyvenviečių į šiaurės vakarus ir pietryčius nuo Charkovo miesto puolimus.

Charkovo srities administracijos vadovas Olegas Synegubovas pranešė, kad Rusijos pajėgos nesėkmingai atakavo Pytomnyką ir Dementiivką, esančias prie Charkovo-Belgorodo miesto greitkelio. Ukrainos generalinis štabas taip pat pranešė, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos puolimą Dovhalivkoje ir Zalymane, maždaug už 90 km į pietryčius nuo Charkovo miesto, Iziumės kryptimi.

Rusijos pajėgos taip pat pranešė, kad tęsė nuotolinį minavimą, apšaudymą ir radiotechninę žvalgybą aplink Charkovo miestą esančiose gyvenvietėse, greičiausiai siekdamos sužlugdyti bet kokius bandymus surengti Ukrainos kontratakas.

Buvęs Rusijos federalinės saugumo tarnybos pareigūnas ir karinis tinklaraštininkas Igoris Girkinas (Strelkovas) teigė, kad Rusijos pajėgos šiuo metu neturi jėgų ar motyvacijos pradėti puolamąsias operacijas šiaurinėje ir centrinėje Charkovo srityje, bet greičiausiai toliau gins užimtas pozicijas kaip „trampliną“ galimoms būsimoms atakoms prieš Charkovo miestą.

Chersono ir Zaporožės sritys

Besitęsiančios Ukrainos kontrpuolimai palei Chersono ir Mykolajivo sieną greičiausiai sėkmingai spaudžia Rusijos gynybą. Neįvardytas JAV gynybos pareigūnas pareiškė, kad Ukrainos kariai savaitgalį išlaisvino „kelias“ neįvardytas gyvenvietes Chersono srityje, o Ukrainos pietinių gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovas pareiškė, kad Rusijos pajėgos toliau rengia ir stiprina antrąją ir trečiąją gynybos linijas Chersono srityje dėl nuolatinių Ukrainos kontrpuolimų šiame rajone.

Rusijos pajėgos dar kartą nesėkmingai bandė susigrąžinti prarastas pozicijas Potomkynėje, šiaurinėje Chersono srityje.

Ukrainos generalinis štabas taip pat pranešė, kad Rusijos pajėgos gali vykdyti puolamąsias operacijas nenurodytose vietovėse, kad pasiektų Chersono srities sieną. Šis pareiškimas rodo, kad Rusijos pajėgos gali tikėtis galiausiai pasipriešinti ukrainiečių puolimui Pietų ašyje ir atgauti palankesnes pozicijas, nors jų perspektyvos sėkmingai tai padaryti neaiškios, atsižvelgiant į apskritai sumenkusias pajėgas.

Ukrainos pajėgos tęsė smūgius prieš Rusijos grupuotę Gyvatės saloje, tikriausiai siekdamos apsunkinti Rusijos bandymus įtvirtinti savo buvimą ir kontrolę Juodosios jūros šiaurės vakaruose.

Veikla Rusijos okupuotose teritorijose

Birželio 27 d. Rusijos valdžia toliau ėmėsi priemonių stiprinti okupuotų teritorijų ekonominę integraciją į Rusijos sistemas.

Birželio 26 d. Chersono srities tarybos vadovo pirmasis pavaduotojas Jurijus Sobolevskis pareiškė, kad Rusijos valdžia atidaro pirmąjį Rusijos valstybės remiamo banko „Promsvyazbank“ filialą Chersono srityje.

J. Sobolevskis pridūrė, kad Rusijos valdžia skiria vienkartines 10 000 rublių išmokas „beveik visiems“, siekdama skatinti ekonominę priklausomybę nuo rublio ekonomikos.

Ukrainos pietinė operatyvinė vadovybė papildomai pranešė, kad Rusijos valdžia Chersono mieste užgrobia bankų įstaigas ir išduoda rusiškas atlyginimų korteles asmenims, dirbantiems Rusijos okupacinės valdžios kooperuotose įmonėse.

Tokiais veiksmais tikriausiai siekiama priversti okupuotas teritorijas tapti vis labiau priklausomomis nuo rublio, skatinant ilgalaikę integraciją į Rusijos ekonomiką.

Parengta pagal ISW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.