Armėnija teigia iki rugsėjo išvesianti pajėgas iš Kalnų Karabacho

Armėnija iki rugsėjo išves visus karius iš ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, dėl kurio ji kariavo du karus su pagrindiniu priešu Azerbaidžanu, antradienį pranešė pareigūnai.

Armėnija iki rugsėjo išves visus karius iš ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Armėnija iki rugsėjo išves visus karius iš ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 12:51 PM, atnaujinta Jul 19, 2022, 4:24 PM

Šešias savaites trukusios kovos tarp Kaukazo kaimynių 2020 m. rudenį nusinešė daugiau nei 6500 gyvybių ir baigėsi Rusijos tarpininkautomis paliaubomis. Pagal susitarimą Armėnija perleido daug dešimtmečius kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo apie 2000 taikdarių trapioms paliauboms prižiūrėti.

„Po paliaubų Armėnijos ginkluotųjų pajėgų daliniai grįžta į Armėniją, procesas artėja prie pabaigos ir baigsis rugsėjį“, – antradienį valstybinei naujienų agentūrai „Armenpress“ sakė Armėnijos saugumo tarybos sekretorius Armenas Grigorianas. Tačiau „ten liks“ vietos armėnų separatistų pajėgos. A. Grigorianas sakė, kad Rusijos taikdariai Karabache „garantuoja“ ten gyvenančių etninių armėnų saugumą.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas penktadienį priekaištavo, kad Armėnijos pajėgų pasitraukimas vyksta per lėtai. Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai savaitgalį susitiko Sakartvelo sostinėje Tbilisyje į pirmąsias po karo tiesiogines derybas.

Tikimasi, kad per derybas bus toliau plėtojamas susitarimas, kurį gegužę tarpininkaujant Europos Sąjungai pasiekė I. Alijevas ir Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas. Jiedu tiesiogiai derėjosi Briuselyje balandį ir gegužę. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles‘is Michelis sakė, kad kitas jų susitikimas numatytas liepos arba rugpjūčio mėnesį.

Po invazijos į Ukrainą vasario 24 d. vis labiau izoliuota Maskva prarado savo, kaip pagrindinės tarpininkės šiame konflikte, statusą. Nuo tada Europos Sąjunga vadovauja Armėnijos ir Azerbaidžano normalizavimo procesui, kuris apima taikos derybas, sienų nustatymą ir transporto jungčių atnaujinimą.

Etniniai armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991 m. subyrėjus Sovietų Sąjungai. Po to kilęs konfliktas pareikalavo apie 30 tūkst. gyvybių.

Baku pradeda azerbaidžaniečių grąžinimo į perimtas Kalnų Karabacho teritorijas procesą

Azerbaidžanas antradienį pradėjo laipsnišką azerbaidžaniečių grąžinimą į teritorijas, kurias perėmė iš armėnų separatistų pajėgų per 2020 metų karą dėl ginčijamo Kalnų Karabacho.

Baku šį procesą vadina „Didžiuoju sugrįžimu“.

Beveik 60 žmonių grįžo į teritorijas, iš kurių pabėgo 1993 metais, kai etniniai armėnų separatistai atsiskyrė nuo Baku. Šis separatistų žingsnis išprovokavo konfliktą, nusinešusį apie 30 tūkst. gyvybių.

Tuo laikotarpiu pabėgo šimtai tūkstančių azerbaidžaniečių.

„58 žmonės sugrįžo į Zangelano rajoną“, kurio kontrolę Baku susigrąžino 2020 metų spalį, žurnalistams sakė prezidento specialusis atstovas regione Vahidas Hajiyevas.

1993 metais iš Zangelano pabėgo visi ten gyvenę etniniai azerbaidžaniečiai – daugiau kaip 30 tūkst. žmonių.

„Šiuo etapu per ateinančias penkias dienas 41 šeima grįš į naujai pastatytą gyvenvietę (Zangelane)“, – sakė prezidento Ilhamo Aliyevo atstovas.

Tai yra pirmasis žingsnis įgyvendinant Baku ambicingą planą sugrąžinti į Kalnų Karabachą ten gyvenusius azerbaidžaniečius.

Naftos turtinga šalis pažadėjo regiono atstatymui skirti milijardus už parduodamą naftą gaunamų dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.