Apšaudžius karo belaisvių kalėjimą – Rusijos propagandos dozė: Ukraina jau atsikirto atgal

Rusija ir Ukraina penktadienį apkaltino viena kitą apšaudžius kalėjimą separatistiniame rytiniame regione, per kurį, kaip pranešama, žuvo dešimtys ukrainiečių karo belaisvių, paimtų į nelaisvę po Mariupolio žlugimo gegužę.

Rusija ir Ukraina penktadienį apkaltino viena kitą apšaudžius kalėjimą separatistiniame rytiniame regione, per kurį, kaip pranešama, žuvo dešimtys ukrainiečių karo belaisvių, paimtų į nelaisvę po Mariupolio žlugimo gegužę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusija ir Ukraina penktadienį apkaltino viena kitą apšaudžius kalėjimą separatistiniame rytiniame regione, per kurį, kaip pranešama, žuvo dešimtys ukrainiečių karo belaisvių, paimtų į nelaisvę po Mariupolio žlugimo gegužę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 2:54 PM

Rusija pareiškė, kad per kalėjimo Olenivkoje, Rusijos kontroliuojamoje Donecko srityje, puolimą Ukraina panaudojo JAV tiekiamus daugkartinius raketų paleidimo įrenginius HIMARS. Rusijos ir Donecko separatistų valdžios pareigūnai sakė, kad per ataką žuvo 53 ukrainiečių karo belaisviai ir 75 buvo sužeisti.

Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai generolas leitenantas Igoris Konašenkovas smūgį apibūdino kaip „kruviną provokaciją“, kuria siekta atgrasyti ukrainiečių karius pasiduoti. Jis sakė, kad per apšaudymą taip pat buvo sužeisti aštuoni kalėjimo prižiūrėtojai.

Ukrainos kariuomenė neigė, kad Olenivkoje buvo vykdomi raketų ar artilerijos smūgiai, tvirtindama, kad ji neapšaudo civilių teritorijų ir smogia tik į Rusijos karinius objektus.

Ji apkaltino Rusijos pajėgas tyčia apšaudžius Olenivkos kalėjimą, siekiant apkaltinti Ukrainą karo nusikaltimais, taip pat nuslėpti ten vykdytus kankinimus ir egzekucijas.

Pareiškime smerkiami Rusijos teiginiai kaip dalis „informacinio karo, kuriuo siekiama apkaltinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas apšaudant civilinę infrastruktūrą ir gyventojus, kad nuslėptų savo išdavikiškus veiksmus“.

Nei vieno iš šių teiginių nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

Maskvos remiamų separatistų lyderis Denisas Pušilinas sakė, kad kalėjime yra 193 kaliniai. Jis nepatikslino, kiek iš jų yra ukrainiečių karo belaisviai.

Ukrainos valdžios institucijos Donecko srityje sakė, kad Rusija toliau apšaudo civilius taikinius ukrainiečių kontroliuojamose teritorijose.

„Kovos regione kasdien intensyvėja, todėl civiliai gyventojai turi evakuotis, kol tai dar įmanoma, – sakė Donecko gubernatorius Pavlo Kyrylenko. – Rusijos kariuomenė nesijaudina dėl civilių aukų. Jie puldinėja regiono miestus ir kaimus“.

Ukrainos kariai Mariupolyje pateko į nelaisvę po įnirtingų kovų dėl Ukrainos Azovo jūros uosto, kur jie buvo pasislėpę milžiniškoje plieno gamykloje „Azovstal“. Jų pasipriešinimas tapo Ukrainos kovos prieš vasario 24 d. prasidėjusią Rusijos invaziją simboliu.

Azovo pulkas ir kiti ukrainiečių daliniai plieno gamyklą gynė beveik tris mėnesius. Gegužę dėl nesiliaujančių Rusijos atakų iš žemės, jūros ir oro daugiau kaip 2400 karių pasidavė.

Dešimtys ukrainiečių karių buvo nugabenti į kalėjimus Rusijos kontroliuojamose teritorijose, tokiose kaip Donecko sritis – separatistinė teritorija Rytų Ukrainoje, kurią valdo Rusijos remiama separatistų valdžia. Kai kurie iš jų grįžo į Ukrainą pagal apsikeitimo belaisviais su Rusija programą – tačiau kitų šeimų nariai nežino, ar jų artimieji gyvi ir ar jie kada nors sugrįš namo.

Parengta pagal „Washington Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.