Turkija kaltina Graikiją „priešiškais veiksmais“ per naikintuvų žvalgybinę misiją

Turkija sekmadienį pareiškė, kad kaimyninės Graikijos oro erdvės gynybos sistema trukdė turkų naikintuvams vykdyti žvalgybinę misiją, o šiuos veiksmus pavadino „priešiškais“.

Turkijos naikintuvai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Turkijos naikintuvai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2022, 2:19 PM

Incidentas įvyko rugpjūčio 23 dieną, kai Kretos saloje dislokuota Rusijos gamybos raketų sistema S-300 buvo nutaikyta į Turkijos naikintuvus F-16, skridusius 3 km aukštyje vakariau Rodo, pranešė šaltiniai Gynybos ministerijoje Ankaroje.

Tokia Graikijos reakcija buvo „nesuderinama su Aljanso dvasia“ ir prilygo „priešiškiems veiksmams“ pagal NATO kovos veiksmų taisykles, pridūrė šaltiniai.

„Nepaisydami šių priešiškų veiksmų, [Turkijos] lėktuvai įvykdė suplanuotas misijas ir saugiai grįžo į savo bazę“, – nurodė jie.

Pastaraisiais mėnesiais Turkija kaltino Graikiją provokacijomis ir teigė, kad jos trukdo pastangoms palaikyti taiką regione.

Abi NATO kaimynės jau ilgą laiką nesutaria dėl jūrų ir oro sienų, todėl beveik kasdien rengia oro patruliavimo ir perėmimo misijas, daugiausia aplink Graikijos salas netoli Turkijos pakrantės.

Atėnai kaltina Ankarą sąmoningai siunčiant orlaivius virš Graikijos salų.

Tuo metu Turkija tvirtina, kad Graikija dislokuoja pajėgas Egėjo jūros salose pažeisdama taikos sutartis, pasirašytas po Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų.

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas anksčiau šiemet nutraukė dialogą su Graikija, apkaltinęs jos ministrą pirmininką Kiriaką Micotakį pastangomis įtikinti Vašingtoną nebeparduoti ginkluotės Ankarai.

JAV yra paskelbusios sankcijų Turkijai už tai, kad ši 2019 metais iš Rusijos įsigijo pažangių oro erdvės gynybos sistemų. Dėl to sandorio Vašingonas išmetė Ankarą iš bendros naikintuvų F-35 programos.

Vis tik JAV prezidento Joe Bideno administracija leido suprasti, kad gali būti pasirengusi užmiršti šį ginčą, ir šiuo metu derasi su Turkija dėl F-16 pardavimo.

Atėnai irgi nori įsigyti amerikietiškos ginkluotės, siekdami sustiprinti savo oro pajėgas tvyrant įtampai su Ankara. Birželį Graikija oficialiai paprašė JAV parduoti jai naikintuvų F-35.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.