Iranas svarsto galimybę iš Rusijos įsigyti naikintuvų „Sukhoi Su-35“

Iranas svarsto planus pirkti iš Rusijos naikintuvus „Sukhoi Su-35“, pasak vietos žiniasklaida, pranešė karinių oro pajėgų vadas Hamidas Vahedis.

Naikintuvai „Sukhoi Su-35“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Naikintuvai „Sukhoi Su-35“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2022, 11:53 AM

„Irano karinės oro pajėgos svarsto galimybę įsigyti „Sukhoi Su-35“ iš Rusijos“, sekmadienį sakė H. Vahedis naujienų agentūrai „Borna“, kuri yra susijusi su Sporto ministerija.

Apie tai skelbiama po to, kai praėjusią savaitę JAV kariuomenė pareiškė, kad Rusija pradėjo gauti Irano kovinius bepiločius orlaivius, skirtus naudoti kare Ukrainoje, tačiau daugelis jų jau pasirodė esantys nekokybiški.

Tiek Iranui, tiek Rusijai taikomos griežtos sankcijos – Iranui po to, kai JAV vienašališkai pasitraukė iš 2015 metų Teherano ir pasaulio galingųjų valstybių sudaryto branduolinio susitarimo, o Rusijai – po to, kai vasario mėnesį ji pradėjo karą Ukrainoje.

Abi šalys reagavo į sankcijas stiprindamos tarpusavio bendradarbiavimą svarbiose srityse, kad paremtų savo ekonomiką.

Teheranas ir Maskva jau ne vienerius metus derasi dėl „Sukhoi 30“ naikintuvų įsigijimo, o dėl šio būsimo sandorio Vašingtonas griežtai prieštaravo.

Tačiau H. Vahedis sekmadienį sakė, kad „lėktuvų „Sukhoi 30“ pirkimas nesvarstomas“. „Tikimės ateityje įsigyti vadinamuosius ketvirtosios kartos Su-35 naikintuvus“, – pridūrė jis.

2007 metais abi šalys sudarė sutartį dėl Rusijos priešraketinės sistemos S-300 pirkimo, tačiau 2010 metais Maskva sustabdė pardavimą atsižvelgdama į JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl Irano branduolinės programos.

Sutartis vėl buvo pateikta svarstyti 2015 metais, prieš pat Irano branduolinio susitarimo su pasaulio galingosiomis valstybėmis pasirašymą. Tada 2016 metų gegužę Irano gynybos ministerija patvirtino, kad islamo respublika „turi strateginę sistemą S-300“.

Rugpjūčio 9 dieną Rusija paleido į orbitą Irano palydovą, o JAV žiniasklaida perspėjo, kad Maskva gali jį panaudoti karinių taikinių Ukrainoje stebėjimui sustiprinti – šiuos pranešimus Iranas vėliau paneigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.