Japonija pareiškė priekaištų Rusijai dėl karinių pratybų su Kinija

Tokijas papriekaištavo Rusijai dėl tarptautinių karinių pratybų, vykdomų Rusijos valdomose salose, į kurias pretenzijas reiškia Japonija, ir yra susirūpinusi dėl rusų ir kinų karo laivų šaudymo manevrų prie Japonijos šiaurinių krantų, pirmadienį paskelbė vienas pareigūnas.

Kinijos kariai karinėse pratybose „Vostok 2022“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinijos kariai karinėse pratybose „Vostok 2022“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 1:37 PM

Pekinas pastaruoju metu plėtė karinį bendradarbiavimą su Maskva ir prisijungė prie pratybų „Vostok 2022“, nuo rugpjūčio pabaigos vykstančių keliose vietovėse Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

Japonijos vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Hirokazu Matsuno sukritikavo Rusiją dėl jos vykdomų pratybų dviejose iš keturių Šiaurės teritorijų salų, į kurias ši valstybė reiškia pretenzijas.

Minėtas salas, esančias prie šiauriausios Japonijos Hokaido salos šiaurinės pakrantės, rusai vadina pietinėmis Kurilų salomis, o japonai – Šiaurės teritorijomis.

Nėra aišku, ar Kinija prisidėjo prie pratybų šiose salose.

H. Matsuno teigė, kad Japonijos gynybos ministerija pastebėjo šešis rusų ir kinų karo laivus, šeštadienį šaudančius į Japonijos jūrą 190 km į vakarus nuo Kamujo kyšulio Hokaide.

„Japonija toliau su dideliu susirūpinimu stebės šių laivų judėjimą ir imsis visų įmanomų priemonių, kad vykdytų perspėjimo ir stebėjimo veiklas vandenyse aplink Japoniją“, – spaudos konferencijoje sakė H. Matsuno.

Kinijos nacionalinės gynybos ministerija sekmadienį pareiškime patvirtino, kad šalies pajėgos dalyvavo oro, sausumos ir jūrų pratybose.

Ji teigė, kad kinų karinė jūrų taktinė komanda vykdė bendras pratybas su Rusija Japonijos jūroje, įskaitant ir mokymus sunaikinti dreifuojančias minas.

Japonija susirūpinusi dėl augančios įtampos Azijoje po Rusijos invazijos į Ukrainą, būgštaudama, kad karas skatina Kinijos ir taip atkaklią karinę veiklą Rytų Azijoje – ypač aplink Taivaną. Pekinas šią autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors ją susigrąžins, prireikus – jėga.

Japonija šiuo metu peržiūri savo nacionalinio saugumo strategiją ir gynybos gaires, kad labiau išplėstų savo karinius pajėgumus atgrasymui sustiprinti.

Po bendrų šaudymo pratybų kariniai laivai su kinų valdomu raketų naikintoju, fregata ir tiekimo laivu bei trimis rusų fregatomis kirto La Peruzo sąsiaurį tarp Japonijos Honšiū ir Hokaido salų.

Kinų kariniai laivai rugpjūčio 29 dieną kirto Cušimos sąsiaurį pietvakarių Japonijoje, teigė ministerija.

Maskvai ir Tokijui nesiseka išspręsti nuo Antrojo pasaulinio karo laikų besitęsiančio ginčo dėl Kurilų salų. Šias keturias tarp Ochotsko jūros ir Ramiojo vandenyno esančios salas paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis užėmė Sovietų Sąjungos armija. Tokijas atsisako pripažinti Maskvos suverenitetą tame regione, todėl abi valstybės po karo taip ir nepasirašė taikos susitarimo, kuriuo būtų formaliai užbaigta priešprieša.

Rusija anksčiau šiais metais paskelbė nutraukusi derybas su Japonija, taip protestuodama prieš Tokijo sankcijas Maskvai dėl karo Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive