Armėnijos ir Azerbaidžano URM vadovai susitiko derybų dėl būsimo taikos susitarimo

Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai Ženevoje surengė derybas dėl būsimos taikos sutarties, pirmadienį pranešė Baku ir Jerevano pareigūnai.

Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai Ženevoje surengė derybas dėl būsimos taikos sutarties. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai Ženevoje surengė derybas dėl būsimos taikos sutarties. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 3, 2022, 11:36 AM

Susitikimas įvyko po neseniai Kalnų Karabachą sukrėtusių kruvinų susirėmimų.

Praėjusį mėnesį abiejose pusėse žuvo mažiausiai 286 žmonės, kol JAV tarpininkaujant sudarytos paliaubos nutraukė didžiausius susirėmimus nuo karo 2020-aisiais.

Armėnija ir Azerbaidžanas kariavo du karus dėl etninių armėnų apgyvendinto Azerbaidžano anklavo Kalnų Karabacho – 10-ajame dešimtmetyje ir 2020-aisiais.

Armėnijos užsienio reikalų ministras Araratas Mirzojanas ir jo kolega iš Azerbaidžano Džeichunas Bajramovas sekmadienį susitiko Ženevoje, kad pradėtų „rengti taikos sutarties tekstą“, pirmadienį pranešė Azerbaidžano užsienio reikalų ministerija.

Pasak ministerijos, derybos vyko po rugpjūčio 31-ąją Briuselyje įvykusio Azerbaidžano prezidento Ilchamo Alijevo ir Armėnijos premjero Nikolo Pašiniano susitikimo, kuriam tarpininkavo Europos Sąjunga.

Azerbaidžanas paragino „visiškai išvesti Armėnijos ginkluotuosius dalinius iš Azerbaidžano teritorijos, atidaryti transporto ir ryšių linijas“, sakoma ministerijos pranešime.

Armėnijos URM savo ruožtu nurodė, kad „šalys apsikeitė idėjomis dėl taikos sutarties, Kalnų Karabacho armėnų teisių ir saugumo garantijų užtikrinimo“.

Ji dar kartą pakartojo savo reikalavimus „išvesti Azerbaidžano karius iš suverenios Armėnijos teritorijos“, paleisti karo belaisvius ir „įvesti tarptautinius mechanizmus padėčiai pasienyje kontroliuoti“.

Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai pastarąjį kartą buvo susitikę rugsėjo 20 dieną Niujorke vykusiose derybose, kurioms tarpininkavo JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Per šešias 2020 metų karo savaites žuvo daugiau kaip 6,5 tūkst. abiejų šalių karių. Karas baigėsi tarpininkaujant Rusijai paskelbtomis paliaubomis.

Pagal susitarimą Armėnija atidavė Azerbaidžanui nemažai jos ne vieną dešimtmetį kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių paliauboms prižiūrėti.

Dėl vasario mėnesį pradėtos invazijos į Ukrainą didėjant Maskvos izoliacijai pasaulinėje scenoje, JAV ir Europos Sąjunga ėmėsi vadovaujančio vaidmens tarpininkaujant Armėnijos ir Azerbaidžano santykių normalizavimo procesui.

Kalnų Karabacho armėnų separatistai atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991 metais žlugus Sovietų Sąjungai. Po šio žingsnio įsiplieskęs karas pareikalavo apie 30 tūkst. gyvybių ir privertė palikti namus daugybę žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?