Analitikai: Irano dronai neturės didelės įtakos karo eigai, Rusijoje – chaosas dėl mobilizuotų dalinių finansavimo

Tai, kad Rusija naudoja Irane pagamintus bepiločius orlaivius, nesukelia asimetrinės atsvaros Ukrainos HIMARS sistemų naudojimui, tad mažai tikėtina, kad šie bepiločiai orlaiviai turės didelės įtakos karo eigai, nurodo Karo studijų Institutas (ISW).

Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 7, 2022, 8:46 AM, atnaujinta Oct 26, 2022, 3:11 PM

Ukrainos generalinio štabo Vyriausiojo operatyvinio skyriaus viršininko pavaduotojas brigados generolas Oleksijus Hromovas spalio 6 d. pareiškė, kad Rusijos pajėgos prieš Ukrainą iš viso panaudojo 86 Irano bepiločius orlaivius „Shahed-136“, iš kurių 60 proc. ukrainiečių pajėgos jau sunaikino.

Kaip vakar pranešė ISW, neatrodo, kad Rusijos pajėgos šiuos bepiločius orlaivius nukreiptų į svarbiausius taškus netoli mūšio lauko. Okupantai didžiąją dalį dronų panaudojo prieš civilius taikinius užnugario zonose.

Tokios pastangos nėra sėkmingos. Ukrainos karinių oro pajėgų vadavietės atstovas spaudai Jurijus Ignatas pareiškė, kad Rusijos kariuomenė vis dažniau naudoja Irane pagamintus dronus, kad išsaugotų didelio tikslumo raketų atsargas.

Spalio 6 d. privati karinė kompanija „Wagner“ paskelbė apie savo privataus „Telegram“ kanalo sukūrimą, o tai rodo, kad „Wagner“ finansininkas Jevgenijus Prigožinas gali norėti turėti aiškiai savo balsą, kad galėtų konkuruoti su rusų blogeriais ir galbūt Čečėnijos karo vadu Ramzanu Kadyrovu, kurie visi turi savo „Telegram“ kanalus.

Su J.Prigožinu susijęs „Telegram“ kanalas pasidalijo kvietimu į „Wagner“ kanalą „Taikdarys“.

Kvietime rusų kalba rašoma: „Mes atvykome iš pragaro. Mes esame WAGNER – mūsų verslas yra mirtis, ir verslas klostosi gerai.“

Tokio kanalo sukūrimas iš dalies gali būti verbavimo priemonė, tačiau greičiausiai tai taip pat yra bandymas sukurti priemonę, kuri leistų J.Prigožinui ir jo sąjungininkams daryti tiesioginę įtaką informacinei erdvei panašiai taip, kaip R.Kadyrovas ir Rusijos nacionalistai blogeriai naudojasi „Telegram“.

Pagrindinės ISW karo fronto išvados

Ukrainos pajėgos tikriausiai tęsė kontrpuolimo operacijas Charkovo srities šiaurės rytuose netoli Kupjansko ir operacijas, kuriomis siekiama kelti grėsmę Rusijos pozicijoms palei kelią Kreminna-Svatovė Luhansko srities vakaruose.

Rusijos pajėgos tikriausiai kuria gynybines pozicijas aukštutinėje Chersono srityje po to, kai buvo sugriauta Rusijos linija šiaurės rytų Chersone.

Rusų kareiviai tęsė antžemines atakas Donecko srityje ir greičiausiai pasiekė laipsniškų laimėjimų Bachmuto apylinkėse.

Okupantų pajėgos toliau vykdė įprastinius artilerijos, oro ir raketų smūgius į vakarus nuo Huljajpolės, taip pat Dniepropetrovsko ir Nikolajevo srityse.

Mobilizacija

Atrodo, kad Rusijos vietos pareigūnai karštligiškai ieško būdų, kaip finansuoti mobilizuotus dalinius, nes Kremlius dažnai tikisi, kad vietos administracijos apmokės karo procesus iš savo biudžetų.

Spalio 5 d. Rusijos opozicijos leidinys pranešė, kad Marių Respublikos pramonės ir prekybos ministerija privertė įmonių savininkus „paaukoti“ 1 proc. savo pajamų mobilizuojamam personalui respublikoje finansuoti. Vienas verslininkas leidiniui pasakojo, kad, nepaisant asmeninio nepritarimo karui, turėjo pervesti pinigus, kad apsaugotų savo darbuotojus, ir kad nurodytas lėšų tikslas buvo „savanoriškos aukos humanitarinei pagalbai teikti į dalinę mobilizaciją pašauktiems kariškiams“.

Prieš karą nusiteikęs Rusijos leidinys pranešė, kad Krasnodaro krašto valstybės tarnautojai ir mokytojai buvo priversti „savanoriškai“ išskaičiuoti vieną spalio mėnesio darbo užmokesčio dieną ir pervesti ją į fondą, skirtą mobilizuojamiems kariams paremti.

Leidinys pažymėjo, kad Krasnodaro valdžia anksčiau privertė valstybės tarnautojus paaukoti dalį savo atlyginimo greitkelio remontui Rusijos okupuotame Kryme 2014 m.

Omsko gubernatorius Aleksandras Burkovas pranešė, kad Omskas susiduria su daugiau kaip 13 mlrd. rublių biudžeto deficitu ir negali mokėti už papildomas išmokas mobilizuotiems Omsko gyventojams, pavyzdžiui, paramą vaikų priežiūrai, kurias galėjo teikti kiti, turtingesni Rusijos regionai.

Neaišku, ar Omsko sritis savo mobilizuotiems piliečiams moka kokį nors atlyginimą, taip pat neaišku, kurie valdžios subjektai yra atsakingi už mobilizuotųjų vyrų darbo užmokesčio mokėjimą – Rusijos gynybos ministerija, federalinė vyriausybė ar vietos administracijos.

Spalio 6 d. Ukrainos pasipriešinimo centras pranešė, kad Rusijos pajėgos pradėjo priverstinę Ukrainos piliečių mobilizaciją Rusijos okupuotose Kremliaus ir Starobilsko srityse, Luhansko srityje. Centras pranešė, kad Rusijos pajėgos siunčia įvairaus amžiaus ir sveikatos būklės ukrainiečius į fronto liniją be tinkamo apmokymo ar amunicijos, nes Rusijos pajėgoms „naudinga, kad [ukrainiečiai žūtų] nepriklausomai nuo to, už kurią pusę kovojame, nes tai nutraukia mentalinius ryšius tarp regionų“[36].

Pasak vienos Rusijos kibernetinio saugumo bendrovės, nenustatyti įsilaužėliai naudojo suklastotus mobilizacijos pranešimus, tariamai gautus iš karinių komisariatų, kad įdiegtų kenkėjišką programinę įrangą į Rusijos kompiuterius.

Spalio 6 d. „KasperskyLabs“ pranešė, kad vyrai gavo netikrus šaukimus iš karinių registracijos biurų, kuriuose gavėjai buvo raginami skubiai atvykti į nurodytą vietą ir nurodytu laiku, o iš jų buvo parsisiųstas PDF failas, kuriame tariamai buvo pateikta daugiau informacijos. PDF failuose buvo kenkėjiška programinė įranga, naudojama įmonių duomenų vagystėms, kurias „KasperskyLabs“ priskyrė į Rytų Europą orientuotai įsilaužėlių grupei „XDSpy“.

Rusijos kariniai komisarai teisiškai privalo mobilizacijos pranešimus pateikti asmeniškai, o ne elektroniniu paštu.

Rusijos gynybos ministerijos duomenimis, naujai mobilizuoti Rusijos piliečiai ir toliau atvyko į visas okupuotos Ukrainos dalis mokytis „poligonuose, esančiuose netoli vietovių, kuriose vykdomos kovinės užduotys“.

Pranešama, kad mobilizuoti piliečiai atvyko mokytis į Luhansko ir Donecko sritis spalio 3 ir 4 d.

Rusijos įgaliotosios tarnybos taip pat rodė vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuoti nenurodyto personalo mokymai Chersono srityje ir naujai mobilizuoto personalo mokymai Donecko ir Zaporožės srityse.

Parengta pagal ISW inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?