Estija ragina JK padidinti išlaidas gynybai

Estija paragino naująjį Jungtinės Karalystės (JK) premjerą Rishį Sunaką padidinti nacionalines išlaidas gynybai.

JK premjeras Rishi Sunakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JK premjeras Rishi Sunakas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2022, 11:59 AM

R. Sunako pirmtakė Liz Truss savo trumpos kadencijos metu buvo paskelbusi apie planus atitinkamas išlaidas iki 2030 m. padidinti nuo 2 proc. iki 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), tačiau naujasis JK vadovas dar nėra užsibrėžęs nuosavų tikslų ir L. Truss užmojus pavadinęs „nerimtais“.

Estų užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu interviu BBC buvo paklaustas, ar visos NATO šalys turėtų gynybai išleisti 3 proc. BVP. Atsakydamas, U. Reinsalu pareiškė: „Neabejotinai.“

Ministras teigė, kad vasarį pradėta Rusijos invazija į Ukrainą „pakeitė žaidimo taisykles“.

„Autokratai intvestuoja į ginklus“ ir tiki jų galybe, kalbėjo U. Reinsalu. „Siekdami apginti savo vertybes – taisyklėmis grįstą tvarką – į ginklus turime investuoti ir mes“, – pabrėžė jis.

U. Reinsalu interviu taip pat sureagavo į pasirodžiusius pranešimus, kad JK planuoja iš Estijos išvesti beveik 700 savo karių, kurių pakeisti kitais neketinama. Ministras kreipėsi į Londoną, sakydamas, kad „mums labai patinka JK kariai“ ir „norėtume jų turėti daugiau“.

Nepaisant diskusijų apie išlaidas gynybai, naujasis JK premjeras antradienį telefonu pasikalbėjo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir pokalbio metu jam pažadėjo tvirtą savo šalies paramą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.