Švedija neatmeta branduolinio ginklo dislokavimo šalyje galimybės, jei taps NATO nare

Naujasis Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas yra atviras branduolinių ginklų dislokavimui savo šalyje, jei Švedija taps NATO nare. „Iš manęs gausite tokį pat atsakymą, kaip ir iš Suomijos premjerės“, – sakė jis Helsinkyje bendroje spaudos konferencijoje su kolege iš Suomijos Sanna Marin. Ši, paklausta, ar Švedija ir Suomija sutiktų su atominiais ginklais savo žemėje, prieš tai teigė: „Nusprendėme, kad nenorime užverti durų ateičiai“.

Švedijos ir NATO vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Švedijos ir NATO vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-02 09:24

„Visiškai natūralu, kad Švedija ir Suomija šiais klausimais bus vieningos“, – kalbėjo U. Kristerssonas. Tačiau ir jis, ir S. Marin pripažino, kad dėl sąlygų būtų deramasi vėliau.

Ankstesnė Švedijos socialdemokratų vyriausybė branduolinio ginklo dislokavimo šalyje galimybę atmetė.

Švedijos kaimynės – NATO šalys Danija ir Norvegija – iki šiol neleido Aljansui taikos metu savo žemėje įkurdinti nuolatinių karinių bazių ar dislokuoti branduolinius ginklus.

Švedija ir Suomija po Rusijos invazijos į Ukrainą nutraukė dešimtmečių tradiciją nesijungti prie karinių aljansų ir gegužę pateikė paraiškas tapti NATO narėmis. Iki šiol Suomijos ir Švedijos narystei pritarė 28 NATO narės iš 30. Savo sutikimo dar nėra davusios tik Vengrija ir Turkija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.