Japonijos premjeras nurodė didinti išlaidas gynybai

Neslūgstant geopolitinei įtampai su Kinija, o Šiaurės Korėjai tęsiant raketų bandymus, Japonijos premjeras Fumio Kishida nurodė vyriausybei smarkiai didinti karines išlaidas. „Imsimės biudžetinių priemonių, kad išlaidas gynybai ir kitas išlaidas iki 2027 metų padidintume iki 2 proc. dabartinio bendrojo vidaus produkto“, – pirmadienį po susitikimo su F. Kishida sakė gynybos ministras Yasukazu Hamada.

Japonijos premjeras Fumio Kishida.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Japonijos premjeras Fumio Kishida.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 9:54 AM

Rugpjūtį Gynybos ministerija pateikė prašymą dėl maždaug 40 mlrd. eurų gynybos biudžeto. Tačiau jis galutinai bus priimtas tik tuomet, kai vyriausybė atnaujins gynybos strategijas.

Japonijos gynybos išlaidos jau dešimtmečius siekia maždaug 1 proc. BVP. Tačiau F. Kishida jau seniai pasisako už daug didesnį gynybos biudžetą. Nepaisant įtemptos ekonominės situacijos, premjeras šiuo klausumu gali tikėtis daugelio japonų paramos.

Japonijos vyriausybė jau dabar priversta kovoti su didžiuliais kaštais, be kita ko, dėl koronaviruso pandemijos ir Ukrainos karo padarinių. Tačiau be augančio Kinijos geopolitinio spaudimo regione ir Ukrainos karo pastaruoju metu vis didesnį susirūpinimą kelia ir pastarieji Šiaurės Korėjos raketų paleidimai Japonijos kryptimi.

Naujienų agentūros „Kyodo“ pirmadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad trečdalis respondentų yra už išlaidų mažinimą kitoms sritims, kad būtų padidintos išlaidos gynybai. 60 proc. pasisakė už galimas investicijas į „atsakomojo smūgio“ pajėgumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.