Praneša apie vidinę trintį tarp baltarusių kariškių: nenori tiesiogiai įsitraukti į karą Ukrainoje

Rusijos pastangos spausti Baltarusiją prisijungti prie karo Ukrainoje kelia vidinę trintį Baltarusijos kariuomenėje.

 S. Šoigu ir A. Lukašenka.<br> AP/Scanpix nuotr.
 S. Šoigu ir A. Lukašenka.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2022, 1:36 PM

Gruodžio 7 d. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Baltarusijos pasienio tarnybos ir Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų kariai vis labiau nepatenkinti Baltarusijos karinės-politinės vadovybės veikla dėl grėsmės Baltarusijai įsitraukti į karą Ukrainoje.

Karo Studijų Institutas (ISW) anksčiau nurodė, kad Rusijos gynybos ministras armijos generolas Šoigu gruodžio 3 d. susitiko su Baltarusijos diktatoriumi Aliaksandru Lukašenka ir Baltarusijos gynybos ministru generolu majoru Viktoru Chreninu, siekdamas daryti tolesnį spaudimą Baltarusijai, kad ši paremtų Rusijos puolamąją kampaniją Ukrainoje.

Analitikai taip pat anksčiau pranešė, kad Baltarusijos pareigūnai, įskaitant A. Lukašenką ir V. Chreniną, savo retorika palaikė vykstančią Rusijos informacinę operaciją, kuria siekiama surežisuoti Ukrainos pajėgų ataką Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje, taip Baltarusijai įsitraukiant į karą.

Ketvirtadienį britų dienraštis „Sky News“ pranešė, kad Baltarusijoje vyksta bendros su Rusija taktinės karinės pratybos.

Rusijos gynybos ministerija paskelbė pranešimą, kuriame tvirtino, kad mokymuose dalyvauja Rusijos kariai iš Vakarų karinės apygardos.

„Mokymai vyksta tiek dienos metu, tiek naktį. Kariai šaudo iš įvairių lengvųjų ginklų, taip pat iš minosvaidžių; jie tobulina savo įgūdžius vairuodami kovos mašinas, praeina psichologinių kliūčių ruožus, studijuoja taktinę mediciną ir kitas disciplinas“, – rašoma pranešime.

Vis dėl to, Rusijos spaudimas ir Baltarusijos pareigūnų dalyvavimas vykstančioje Rusijos informacinėje operacijoje kelia nerimą tarp Baltarusijos kariškių.

Tačiau ISW teigimu, mažai tikėtina, jog Baltarusija įsitrauks į karą Ukrainoje dėl vidaus veiksnių, ribojančių A. Lukašenkos norą tai padaryti.

Anksčiau NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Rusijos kariuomenė siekia operatyvinės pertraukos 2022–2023 m. žiemą, kad susigrąžintų iniciatyvą ir 2023 m. pavasarį surengtų kontrpuolimą. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.