Serbija siekia sugrąžinti savo karius į Kosovą

Penktadienį Serbija paprašė NATO vadovaujamų taikdarių Kosove leisti sugrąžinti Serbijos kariuomenę ir policiją į buvusią atsiskyrusią provinciją, sakė ministras.

​Penktadienį Serbija paprašė NATO vadovaujamų taikdarių Kosove leisti sugrąžinti Serbijos kariuomenę ir policiją į buvusią atsiskyrusią provinciją, sakė ministras.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
​Penktadienį Serbija paprašė NATO vadovaujamų taikdarių Kosove leisti sugrąžinti Serbijos kariuomenę ir policiją į buvusią atsiskyrusią provinciją, sakė ministras.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-16 17:30

Pranešimas paskelbtas didėjant įtampai neramioje Kosovo šiaurėje, kur šimtai etninių serbų, pasipiktinę buvusio policijos pareigūno areštu, šį mėnesį blokavo kelius ir paralyžiavo eismą per du Kosovo ir Serbijos sienos perėjimo punktus.

Daugiausia etninių albanų gyvenamas Kosovas paskelbė nepriklausomybę 2008 m., tačiau Belgradas iki šiol to nepripažįsta ir skatina šioje teritorijoje gyvenančius serbus nepaklusti Prištinai.

Serbijos kariuomenė penktadienį sienos perėjoje su Kosovu perdavė prašymą „sugrąžinti 1000 serbų karių ir policijos pareigūnų“, sakoma Serbijos gynybos ministro Milošo Vučevičiaus pranešime. Prezidentas Aleksandras Vučičius vėlai ketvirtadienį pareiškė, kad tai „svarbu siekiant apsaugoti gyventojus serbus“ ir padės „iš esmės sumažinti įtampą“ Kosove. Tačiau A. Vučičius pridūrė esąs „beveik tikras“, kad toks prašymas nebus patenkintas.

Jo kolega Kosove Vjosa Osmani kritikavo Serbijos ketinimus, vadino tai „hegemonijos idėja“. „A. Vučičius labai gerai žino, kad Serbijos kariuomenės buvimas Kosove baigėsi 1999 m.“, – ketvirtadienį sakydama metinę kalbą parlamentarams teigė ji. V. Osmani turėjo omenyje 1998–1999 m. Belgrado kariuomenės ir nepriklausomybės siekiančių etninių albanų partizanų karą. Konfliktas baigėsi NATO vadovaujama serbų pajėgų bombardavimo kampanija.

Tuo metu Kosovo policija pranešė apie Kosovo serbo, įtariamo karo nusikaltimais prieš civilius, suėmimą. Jis buvo suimtas etniškai susiskaldžiusio Mitrovicos miesto serbų daugumos gyvenamoje dalyje. Įtariamasis yra buvęs serbų policijos pareigūnas, sakė Serbijos vyriausybės biuro Kosove vadovas Petaras Petkovičius.

Praėjus vos kelioms valandoms, kai gruodžio 10 d. Kosovo serbai pastatė barikadas, policija pranešė buvusi tris kartus iš eilės apšaudyta viename sienos link vedančiame kelyje. Europos Sąjungos (ES) policija, dislokuota regione kaip teisinės valstybės misijos EULEX dalis, pranešė, kad į jos pareigūnus taip pat buvo sviesta kurtinamoji granata, bet niekas nebuvo sužeistas. ES ir NATO pasmerkė šias atakas.

Įtampa dar labiau padidėjo, kai Kosovas gruodžio 18 d. numatė vietos rinkimus savivaldybėse, kuriose daugumą sudaro serbai, o pagrindinė serbų politinė partija pareiškė surengsianti jų boikotą. Netrukus po įvykių, kai buvo blokuojami keliai, V. Osmani atidėjo rinkimus iki balandžio 23 dienos.

120 tūkstančių iš 1,8 mln. Kosovo gyventojų yra serbai.

Neramumų apimto Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti ketvirtadienį pateikė Prištinos paraišką narystei ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.