NATO generolas tikina galįs užtikrinti saugumą Kosove

Serbijos ministrui pirmininkui penktadienį pareiškus, kad šalies vadovybė yra arti to, kad pareikalautų dislokuoti savo saugumo pajėgas Kosove, NATO vadovaujamų taikos palaikymo pajėgų Kosove vadas pareiškė turįs pakankamai karių ir pajėgumų saugumui užtikrinti.

NATO KFOR taikdarių vadas, generolas majoras Angelo Michele Ristuccia, patikino, kad jo pajėgos tebegali kontroliuoti padėtį.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
NATO KFOR taikdarių vadas, generolas majoras Angelo Michele Ristuccia, patikino, kad jo pajėgos tebegali kontroliuoti padėtį.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2022, 3:42 PM, atnaujinta Dec 17, 2022, 3:48 PM

Serbijos ministrė pirmininkė Ana Brnabič maždaug 4 000 taikdarių, vadinamų Tarptautinės saugumo pajėgomis (KFOR), anksčiau apkaltino nesugebėjimu apsaugoti serbų nuo tariamo Kosovo saugumo pajėgų persekiojimo ir pareiškė, kad į Kosovą turėtų grįžti 1 000 serbų karininkų ir policijos pareigūnų.

Tačiau NATO KFOR taikdarių vadas, generolas majoras Angelo Michele Ristuccia, patikino, kad jo pajėgos tebegali kontroliuoti padėtį.

NATO paskelbtame pranešime italų generolas įspėjo: „Tikimės, kad visi veikėjai glaudžiai koordinuos savo veiksmus su KFOR ir susilaikys nuo provokuojančio jėgos demonstravimo, kad būtų galima užtikrinti visų bendruomenių saugą ir saugumą.“

„KFOR turi reikiamas pajėgas ir yra visiškai pajėgios visoms bendruomenėms bet kurioje Kosovo vietoje užtikrinti saugią ir apsaugotą aplinką bei judėjimo laisvę“, – pabrėžė jis.

„Nuo spalio mėnesio stipriname savo buvimą ir, be kita ko, šią savaitę nusiuntėme papildomų pajėgų ir patrulių į Šiaurės Kosovą“, – pridūrė jis.

Serbija atsisako pripažinti Kosovo 2008-aisiais vienašališkai paskelbtą nepriklausomybę, kai ši provincija atsiskyrė per kruviną 1998–1999 metų konfliktą, užbaigtą tik NATO pradėjus bombarduoti serbų pajėgas.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa išaugo, o liepos pabaigoje Kosovo šiaurėje, kur gyvena serbų mažuma, kilo naujas smurto protrūkis. O šį mėnesį šimtai Kosovo serbų, pasipiktinusių dėl buvusio policijos pareigūno suėmimo, blokavo kelius, paralyžiavę eismą per du sienos su Serbija kirtimo punktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.