Vokietija pristatė Čekijai pirmuosius tankus „Leopard 2“

Čekija priėmė pirmuosius iš daugiau nei dešimties vokiečių ginklų gamintojos „Rheinmetall“ kovinių tankų „Leopard 2“. Tai dalis vadinamosios žiedinės apsikeitimo sistemos, kurią valdo Vokietijos vyriausybė, netiesiogiai tiekdama ginklus Ukrainai. Šiuo atveju Čekijai suteikiami modernūs pakaitalai už Prahos Ukrainai atiduotus sovietinius tankus T72.

Vokietijos „Leopard 2“.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Vokietijos „Leopard 2“.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 1:24 PM

Perdavimas įvyko trečiadienį kariuomenės bazėje Praslavice, dalyvaujant Čekijos gynybos ministrei Janai Černochovai ir Vokietijos atstovams. Daugiau tankų „Leopard 2“ ir šarvuotų gelbėjimo mašinų turi būti perduota vėliausiai iki 2023 m. pabaigos. Šis susitarimas apima ir amuniciją, mokymus bei atsargines dalis.

„Leopard“ tankai leidžia išeiti iš priklausomybės nuo sovietinių technologijų aklavietės“, – sakė J. Černochová.

Tai greitas būdas perduoti Ukrainai daugiau ginklų, nes Ukrainos ginkluotųjų pajėgų nereikia papildomai mokyti naudotis sovietinėmis sistemomis. Čekija yra viena svarbiausių Kyjivo rėmėjų. Šiais metais NATO šalis jau pristatė Ukrainai daugiau nei 2 mlrd. JAV dolerių vertės ginkluotės.

Vis dėto siekdama įsigyti iki 210 naujų pėstininkų kovos mašinų, Čekija dairosi ne į Vokietiją, o į Švediją. J. Černochová pranešė, kad su Skandinavijos šalimi ir gamintoja „BAE Systems“ pasirašytas supratimo memorandumas dėl pėstininkų kovos mašinų CV-90 pirkimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.