Baltieji rūmai: Šiaurės Korėja yra patiekusi ginklų Rusijos „Wagner“ grupei

Šiaurės Korėja yra patiekusi ginklų Rusijos privačiai samdinių grupei „Wagner“, ketvirtadienį pareiškė Baltieji rūmai, grupę pavadinę gynybos ir kitų Kremliaus ministerijų „varžove“ dėl valdžios.

​Šiaurės Korėja yra patiekusi ginklų Rusijos privačiai samdinių grupei „Wagner“, ketvirtadienį pareiškė Baltieji rūmai, grupę pavadinę gynybos ir kitų Kremliaus ministerijų „varžove“ dėl valdžios.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
​Šiaurės Korėja yra patiekusi ginklų Rusijos privačiai samdinių grupei „Wagner“, ketvirtadienį pareiškė Baltieji rūmai, grupę pavadinę gynybos ir kitų Kremliaus ministerijų „varžove“ dėl valdžios.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-23 08:11, atnaujinta 2023-01-03 16:28

Šiaurės Korėja praėjusį mėnesį „Wagner“ grupei pardavė raketų ir sviedinių, pažeidusi Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas, pareiškė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas spaudai Johnas Kirby ir pridūrė, kad Jungtinės Valstijos sugriežtins sankcijas samdinių grupei.

„Wagner“ visame pasaulyje ieško ginklų tiekėjų, siekdama paremti savo karines operacijas Ukrainoje“, – pareiškė J. Kirby žurnalistams.

„Galime patvirtinti, kad Šiaurės Korėja yra pristačiusi pradinę ginklų siuntą grupei „Wagner“, kuri sumokėjo už tą įrangą“, – pridūrė jis.

Pasak J. Kirby, grupė „Wagner“, kuri yra nepriklausoma nuo oficialių Rusijos gynybos struktūrų ir tęsia kruviną Ukrainos Bachmuto miesto apgultį, vykdydama savo operacijas Ukrainoje, kas mėnesį išleidžia daugiau kaip 100 mln. JAV dolerių (94 mln. eurų).

„Wagner“ iškyla kaip su Rusijos kariuomene ir kitomis Rusijos ministerijomis konkuruojantis galios centras“, – pažymėjo Baltųjų rūmų atstovas.

„Desperacijos ženklas“

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly pareiškė, jog Londonas sutinka su Amerikos vertinimu, kad Šiaurės Korėja pažeisdama JT rezoliucijas pristatė ginklų Rusijos grupei „Wagner“.

„Tai, kad [Rusijos] prezidentas [Vladimiras] Putinas kreipiasi pagalbos į Šiaurės Korėją, rodo Rusijos desperaciją ir izoliaciją“, – sakė J. Cleverly.

„Kartu su savo partneriais sieksime užtikrinti, kad Šiaurės Korėja sumokėtų didelę kainą už paramą neteisėtam Rusijos karui Ukrainoje“, – pridūrė jis.

Artimas V. Putinui

„Wagner“ grupę kontroliuoja Jevgenijus Prigožinas – verslininkas, kadaise vadintas „Putino šefu“, nes gaudavo iš Rusijos prezidento pelningų vyriausybinių maitinimo sektoriaus sutarčių.

J. Prigožinas, kuris taip pat kontroliuoja liūdnai pagarsėjusį Sankt Peterburgo interneto „trolių fabriką“, kaip įtariama, sutrikdžiusį 2016 metų JAV rinkimus, garsiai kritikavo Rusijos gynybos institucijos veiksmus, susijusius su karu Ukrainoje.

Jo samdinių kariuomenė vykdo operacijas – neva privačias, bet netiesiogiai patvirtintas Kremliaus – Sirijoje, Libijoje, Sudane, Centrinėje Afrikos Respublikoje ir kitose Afrikos šalyse.

Keliose vietovėse jie buvo apkaltinti dalyvavę žiauriuose nusikaltimuose.

Ukrainoje „Wagner“ veikė kaip elitinės specialiosios pajėgos, geriau apmokytos, turinčios geresnį aprūpinimą ir įrangą nei pagrindinė Rusijos kariuomenė.

Į frontą siunčiami nuteistieji

Tačiau „Wagner“ patyrė nemažai nuostolių ir J. Prigožinas naujų rekrūtų savo grupei ėmė ieškoti kalėjimuose tarp nuteistųjų.

J. Kirby apskaičiavo, kad šiuo metu „Wagner“ pajėgas sudaro apie 50 tūkst. žmonių, įskaitant 10 tūkst. kvalifikuotų „kontraktininkų“ ir 40 tūkst. nuteistųjų.

Ukrainos pajėgos teigia, kad Bachmute ir kituose intensyvių kovų rajonuose palyginti menkai apmokyti nuteistieji buvo priversti vykti į frontą, kur daugelis jų žuvo arba buvo sužeisti.

JAV duomenimis, pastarosiomis savaitėmis žuvo apie 1 000 „Wagner“ kovotojų, 90 proc. jų – nuteistieji, sakė J. Kirby.

„Atrodo, kad ponas Prigožinas tiesiog nori mesti rusų kūnus į mėsmalę Bachmute“, – sakė jis.

J. Kirby teigė, kad J. Prigožinui labiau rūpi „prekyba poveikiu Kremliuje“, o ne jo kovotojų apsauga.

„Jam svarbiausia tai, kaip jis atrodo Putinui ir kaip jį vertina Kremlius“, – sakė J. Kirby.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?